Cum sunt bărbaţii din România în pat. Moldovenii sunt virili, oltenii sunt dezinvolţi, dobrogenii sunt pasionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miturile despre sexualitatea românilor realizează o clasificare a potenţei bărbaţilor, din punctul de vedere al zonei geografice din care fac parte. Totuşi, cât de mult adevăr se află în spatele acestor bancuri? Reporterii „Adevărul“ au discutat cu sexologi din fiecare regiune, pentru a demonta sau a valida aceste mituri sexuale.

În România circulă un folclor bogat prin care reprezentanţii de gen masculin din fiecare regiune istorică se ridiculizează reciproc în legătură cu virilitatea. Din acest punct de vedere, bancurile îi privilegiază pe ardeleni, care ar fi cel mai bine dotaţi şi cu probabilitatea cea mai mare de a-şi satisface partenera. La fel de bine stau la acest capitol şi bărbaţii din zona Moldovei.

BUCUREŞTENII

Muntenii, şi în principal bucureştenii, sunt caracterizaţi de o fire agitată, vulcanică şi sunt consideraţi de către olteni, moldoveni sau bănăţeni ca fiind aroganţi. După cum spun specialiştii, în Muntenia viaţa cotidiană este trăită într-un ritm mult mai alert faţă de alte regiuni ale ţării. Însă, atunci când vine vorba de satisfacerea partenerei, bărbaţii din Muntenia îşi schimbă radical atitudinea, după cum spune Gabriela Marin, specializată în psihoterapie şi sexologie: „Sunt destul de preocupaţi să-şi satisfacă partenera, probabil datorită nevoii lor personale de a se considera valoroşi şi importanţi“.

Totodată, aceştia sunt consideraţi ca fiind dinamici şi inventivi în pat, chiar dornici să experimenteze. „În ceea ce priveste alegerea poziţiilor sexuale, poziţia misionarului conduce detaşat, iar urmatoarea este «woman on top» . Sunt mai iuţi şi pasionali, optimişti şi dornici să-şi îmbunătăţească performanţa sexuală“, explică Gabriela Marin. Muntenii nu refuză afrodisiacele sau alte produse naturiste pentru îmbunătăţirea performanţelor, însă sunt destul de reticienţi atunci când vine vorba de pastile pentru potenţă.

Potrivit explicaţiilor oferite de experta în psihoterapie de cuplu, aceştia sunt mult mai deschişi faţă de locuitorii altor regiuni atunci când vine vorba de a consulta psihosexologului în legătură cu diversele probleme apărute în viaţa sexuală a cuplului. Posesivi din fire, muntenii reacţioneză puternic atunci când simt că partenera îi înşeală şi se desprind destul de uşor de relaţia lor, dacă bănuielile sunt confirmate.

MOLDOVENII

Despre moldoveni se spune că sunt printre românii cei mai buni la pat. Judeţul Vaslui, în special, şi-a câştigat în folclor faima de a avea procentul cel mai ridicat de bărbaţi virili. Pe de altă parte, sexologii români desfiinţează aceste mituri, despre care spun că nu au acoperire ştiinţifică. „Sunt bancuri cu ardeleni, moldoveni, munteni, dar nu cred că, la nivel general naţional, se poate pune problema despre diferenţe în privinţa performanţelor sexuale. La fel cum nu cred în acele studii potrivit cărora românii ar fi cei mai performanţi la pat din Europa. S-a mai spus ulterior, la cealaltă extremă, că românii ar avea dimensiunea medie a penisului cea mai mică din Europa. Este o prostie, la fel. Dimensiunea penisului este direct proporţională cu înălţimea individului. Cum noi nu suntem o naţie de oameni mici în niciun caz, nu se poate susţine o asemenea teorie. Cu toate acestea, dimensiunea şi proiecţia în spaţiul autohton a dimensiunilor penisului există şi suscită interes“, a explicat Voichiţa Mogoş, medic endocrinolog şi profesor de sexologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi.  

Pe de altă parte, în Moldova există, statistic, cea mai mare rată de delincvenţă de natură sexuală. Cazurile de incest, de violuri sau de abuzuri sexuale asociate cu violenţă fizică pot fi explicate, potrivit doctorul Mogoş, prin sărăcia extremă. „Asta ţine de promiscuitatea pe care o crează sărăcia, plecarea mamelor de acasă să muncească în străinătate sau etilismul. Incesturile numeroase nu au legătură cu o structura comportamentală specifică moldovenilor, ci cu faptul că trăiesc într-o regiune foarte săracă. Mai sunt zone uitate de lume şi în sudul ţării. Sexul reprezintă una dintre puţinele posibilităţi de evadare din lumea urâtă în care trăiesc, iar şansa de a-şi găsi un partener nou este destul de redusă. Astfel, se naşte incestul, pe fond etilic şi de sărăcie“, mai spune doctorul Mogoş.

OLTENII

Sexologii susţin că oltenii sunt percepuţi ca isteţi şi ştiu să facă o femeie să se îndrăgostească imediat de ei. În pat sunt dezinvolţi şi îşi doresc un preludiu tandru şi postludiu pe măsură. Oltenii sunt românii care se bucură cel mai mult de o viaţă de familie împlinită. „Bărbaţii îşi doresc ca iubitele să le vorbească provocator în pat. Câteva vorbe sexi nu strică niciodată şi nu pică rău. Bărbaţii olteni sunt dezinvolţi în pat şi de cele mai multe ori nu fac niciodată primii pasul către o femei. Le place misterul, iubesc să se joace cu partenera şi vor să fie dominaţi în pat“, a spus sexologul Ion Dincă.

Bărbaţilor olteni nu le place să se laude cu ce cuceriri au. Sexologii susţin că mituri dspre oltenii în pat sunt multe, dar nu sunt adevărate. „Se spune despre olteni că au nasul mare, iar asta le face pe femei să se gândească la faptul că sunt zei în intimitate. Toată lumea ştie mitul cu nasul mare. Eu zic că fiecare bărbat este altfel la el în pat şi trebuie mai întâi să ştie să îşi facă femeia să se simtă bine. Un singuru lucru este adevărat: sunt geloşi şi nu suportă ca nimeni să stea în preajma persoanei iubite“, a mai spus Ion Dincă.

Sexologii au mai declarat că bărbaţi olteni sunt tot timpul în căutarea femeii perfecte, iar în momentul în care au găsit-o sunt fideli. „Oltenii au instinctul de vânător foarte bine dezvoltat, iar din când în când îşi verifică puterea de seducţie şi chiar îşi doresc să facă lucruri interzise. Îşi doresc tot timpul să experimenteze în pat“, a mai spus Ion Dincă.

ARDELENII

Miturile care circulă despre sexualitatea ardelenilor îi poziţionează pe aceştia la loc de cinste în ceea ce priveşte satisfacerea partenerei. Pe de altă parte, preşedintele Institutului de Sexologie din Cluj-Napoca, Cristian Delcea, spune că firea individului, felul său de a fi, determină comportamentul acestuia în dormitor, nu regiunea din care provine. Acesta afirmă că nu există studii care să arate că ardelenii sunt mai potenţi decât moldovenii sau oltenii, dar nici invers.

Sexologul clujean bănuieşte că acele percepţii culturale despre ardeleni/moldoveni/olteni şi dobrogeni, cunoscute din bancuri, ar fi generat poveşti despre cum ar fi ardelenii/moldovenii/oltenii şi dobrogenii în pat. Deşi este de peste nouă ani sexolog, el spune că nu a auzit vreun mit despre comportamentul sexual al ardelenilor. „Indiferent de regiune, au aceleaşi dorinţe, aceleaşi fantezii, aceleaşi probleme sexuale“, afirmă Delcea.

BĂNĂŢENII

Profesor doctor Mona Vintilă este un psiholog timişorean care, printre altele, predă un curs de sexologie la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii de Vest. Conform experienţei sale, românii sunt, în general, oarecum timizi în ceea ce priveşte viaţa sexual, iar acest lucru îi include şi pe bănăţeni.

„Românii îşi trăiesc viaţa sexuală cu mari reţineri, în mare majoritate. Cei mai tineri sunt mai deschişi, însă chiar şi cei despre care putem spune că sunt tineri, între 30 şi 40 de ani, sunt foarte rezervaţi. Chiar dacă până la urmă vin la terapie, invocă iniţial alt motiv, altă problemă, şi abia ulterior, după ce câştigă încredere în terapeut, vorbesc şi despre viaţa sexuală“, a spus doctorul Mona Vintilă.

Această reţinere influenţează, inevitabil, şi modul în care românii se comportă în pat. „Rădăcinile acestei probleme sunt în mentalitate, în educaţia care s-a făcut şi parţial încă se mai face. În familie, discuţia despre viaţa sexuală este tabu pentru marea majoritate. E greu pentru părinţi, pentru că tinerii şi-ar dori să vorbească, dar până la urmă ajung şi ei la aceeaşi concluzie că e tabu, şi îşi iau informaţiile din altă parte“, a explicat psihologul bănăţean.

Caracteristicile oamenilor din zonele ţării sunt de asemenea o influenţă în ceea ce priveşte modul cum românii se comportă în pat. „Bănăţenii sunt mai liniştiţi, ca şi ardelenii, în timp ce moldovenii şi oltenii sunt mai doritori de relaţii sexuale. Sunt statistici care arată că, pentru fiecare vârstă, există o anumită frecvenţă a actelor sexuale, însă practica mi-a dovedit că frecvenţa reală este mult mai scăzută. Statisticile spun că, la 30 de ani, frecvenţa actelor sexuale este de 3 - 4 pe săptămână, la 40 de ani de 2 - 3 pe săptămână, însă în realitate frecvenţa este mai scăzută, la 40 de ani poate chiar o dată la două săptămâni“, este de părere profesoara, care mai crede că doar un amplu sondaj sociologic ar putea duce la informaţii exacte despre viaţa sexuală a românilor.

„Poate e şi stresul de vină, lucrăm foate mult, iar de aceea la tineri, studenţi, care trăiesc viaţa de cămin, există o trăire mult mai intensă a vieţii sexual“, a mai spus doctorul Mona Vintilă. Din multe puncte de vedere, ultimii 20 de ani au adus emancipare în România, însă în ceea ce priveşte sexualitatea lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. „Din ce văd eu în practică, încă există aceleaşi rezerve ca şi acum 20 de ani. Din ce vorbesc cu adolescenţi, suntem tot acolo şi constat că tinerii vorbesc mai uşor despre sex cu un terapeut, un consilier, decât acasă. Părinţii sunt mai preocupaţi ca cei mici să nu consume alcool, droguri, aceste potenţiale probleme primează în faţa discuţiilor despre sexualitate“, a punctat psihologul timişorean.

DOBROGENII

Constănţenii - şi dobrogenii, în general – sunt recunoscuţi pentru temperamentul latin cu puternice accente balcanice. „Bărbaţii sunt iubăreţi, sunt iuţi şi activi atât fizic, cât şi intelectual. Femeile au aceleaşi caracteristici, sunt pasionale, au iniţiativă. Dar faima recunoscută aparţine masculilor. Ca să fac o comparaţie regională, n-am nimic cu ardelenii, care s-ar putea să facă treabă mai temeinică, dar dobrogenii folosesc timpul cu mai mult spor“, arată medicul Jenica Arecco, din Constanţa.

Medicul consideră că aceste avantaje naturale ar putea deveni puncte forte dacă ar avea ca fundament educaţia sexuală bine făcută. „Mă bucur enorm când vin la cabinetul meu tineri, cupluri sau chiar părinţi cu copii care vor să se asigure că adolescenţii primesc informaţia corectă de la sursa cea mai bună, cer amănunte, îşi ţin sănătatea sub control. Copiii învaţă anatomie de la şcoală, îşi descoperă corpul, încep să ţină la igiena lor. Ei tind să acorde mai multă încredere străinilor decât părinţilor, astfel că de multe ori aplică după ureche ceea ce află. Este normal ca generaţia calculatoarelor să se maturizeze mai repede, nu doar intelectual, ci şi fizic. Dar sexualitatea nu trebuie prost înţeleasă. Nu facem sex ca să scăpăm de complexe. Iubirea fizică trebuie să fie în armonie cu iubirea pe care o nutrim faţă de cealaltă persoană“, a mai spus medicul.

La realizarea acestui grupaj au participat jurnaliştii Bogdan Păvăloi, Sînziana Ionescu, Cezar Pădurariu, Florina Pop şi Andreea Mitrache.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite