Cum îţi afectează stresul viaţa sexuală

Cum îţi afectează stresul viaţa sexuală

Atunci când suntem stresaţi, nu avem o atitudine plăcută pentru cei din jur FOTO Shutterstock

Efectele stresului sunt insidioase: îţi afectează sănătatea fizică, mentală cât şi relaţia cu partenerul tău, iar faptul că stresul dăunează vieţii sexuale, dar în acelaşi timp poate fi vindecat de aceasta, complică şi mai tare lucrurile. „Huffington Post”, împreună cu sexologul Logan Levkoff”, a identificat cinci moduri în care stresul îţi poate afecta viaţa sexuală.

Contribuie la o imagine proastă asupra corpului = sex de proastă calitate

Hormonul asociat cu stresul ne poate afecta metabolismul, iar dacă ne îngrăşăm, acest lucru ne face să ne simţim prost în legătură cu corpul nostru. Dacă nu ne place cum arătăm, cu greu vom vrea să ne dezbrăcăm în faţa partenerului, iar asta creează un cerc vicios: o părere cât mai proastă despre corpul nostru duce la mai puţin sex, care rezultă în mai multe probleme în cuplu, este de părere Levkoff.

Afectează libidoul

Până acum ştim că hormonii ne afectează corpurile în numeroase moduri, începând din copilărie, adolescenţă, sarcină, menopauză şi nu numai. Cortizolul este unul dintre hormonii produşi de stres, de care corpul nostru are nevoie în doze mici şi pentru scurte perioade de timp. În cazul în care nivelurile ridicate de cortizol sunt produse pentru o perioadă prelungită, acestea ne suprimă hormonii sexuali, ceea ce rezultă într-un libido mai scăzut.

Ne face să ne punem întrebări în legătură cu relaţia şi partenerul nostru

Atunci când suntem stresaţi, nu avem o atitudine plăcută pentru cei din jur, iar asta ne poate afecta relaţia cu partenerul pentru că avem tendinţa de a refula şi de a ne vărsa năduful pe cine nu trebuie. Nimănui nu-i place să fie ţinta unei asemenea atitudini.

Alcool în exces, ceea ce înseamnă sex de proastă calitate

Nu este o surpriză faptul că mulţi oameni folosesc alcoolul pentru a evada, iar aşa cum bărbaţii au probleme cu erecţia, după ce au consumat acel pahar în plus, nici femeile nu sunt scutite de inconvenienţe. După cum a fost dovedit ştiinţific, alcoolul ne deshidratează, acest lucru făcând lubrifierea foarte dificilă. Fără o lubrifiere adecvată, sexul este dureros, făcând atingerea orgasmului imposibilă.

Afectează ciclul menstrual şi fertilitatea

Stresul poate avea un impact negativ asupra glandei pituitare, care la rândul său controlează tiroida, glandele suprarenale şi ovarele. În cazul în care ovarele noastre nu funcţionează corect, ciclul menstrual va fi afectat, putând deveni neregulat sau chiar oprindu-se pentru o perioadă de timp (această afecţiune se numeşte amenoree şi dacă este provocată de stres, nu durează mult). Dacă încerci să rămâi însărcinată, trebuie să încerci să micşorezi volumul de stres, deşi şi asta poate fi greu pentru că lucrurile legate de sarcină sunt printre cele mai stresante posibile.

E timpul pentru o schimbare

„Fă exerciţii fizice, relaxează-te, fă o baie caldă, bea un pahar de vin (nu patru), masturbează-te, sărută-te cu partenerul şi predă din responsabilităţi şi celorlalţi. Vei avea un 2013 mult mai puţin stresant şi cu puţin noroc, mai plăcut“ ne sfătuieşte sexologul Levkoff.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările