Comunicarea susţine stabilitatea cuplului: 5 lucruri de care trebuie să ţii cont pentru o mai bună relaţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a stăpâni arta comunicării este nevoie de un exerciţiu progresiv, în care greşelile sunt depăşite prin împăcare.

Pentru ca o relaţie să fie sănătoasă şi echilibrată, partenerii trebuie să o menţinută prin schimburi de idei, fiecare dintre aceştia fiind liberi să spună tot simt, fără să se teamă de judecata celuilalt. Pentru a-ţi dezvolta o bună comunicare cu partenerul de viaţă, există o serie de lucruri de care trebuie să ţii cont:

Modul în care comunici

În cazul în care nu eşti pe aceeaşi lungime de undă cu partenerul tău sau în multe cazuri nu ajungeţi la un consens, se poate că folosiţi metode diferite de comunicare. Este de preferat să vă familiarizaţi cu diferenţele dintre tipurile diverse de comunicare, altfel veţi afla mai multe despre relaţia de cuplu pe care o aveţi.

Revista „Counseling Psychology” aduce în discuţie trei tipuri de modalităţi de comunicare problematice: învinovăţirea, nervii şi liniştea. Toate acestea pot avea un impact puternic asupra manifestării unei comunicări sănătoase într–o relaţie de cuplu, acţionând asupra comportamentului individului care va conduce către un conflict care împiedică realizarea unor obiective. Cunoscându–ne propriile instincte, le putem folosi în momentul în care încercăm să ne rezolvăm problemele, precizează bustle.com.

Folosirea argumentelor într–o discuţie

Mel Schwartz notează în „Psychology Today” că dificultăţile apar în momentul în care există diferenţe de opinii. Dacă foloseşti cuvinte a căror semnificaţie tu nu o înţelegi, atunci discuţia la care participi este inutilă. Exemplul pe care îl oferă acesta se bazează pe interpretarea diferită, oferind trei exemple: intimitate, agresiune şi convieţuirea cu partenerul. În cazul în care sunteţi capabili să le interpretaţi diferit, atunci nu faceţi parte din aceeaşi poveste.

Ataşamentul faţă de persoana iubită

Modalităţile în care ne ataşăm faţă de persoanele pe care le iubim, chiar de când eram mici şi părinţii aveau grijă de noi, reprezintă foarte des modele verificabile privind comunicarea, în special cu partenerul de viaţă. În cazul în care acest ataşament nu este complet sigur, se transmite şi partenerului. Dacă suntem anxioşi, comunicarea din cuplu provoacă instabilitate, iar în momentul în care evităm acest subliect, omitem lucruri importante.

  Confirmă ceea ce simţi

Există mai multe tipuri de strategii de comunicare în interiorul unei relaţii care pot crea tensiuni şi probleme printre care blocajul emoţional, dispreţul sau folosirea unui limbaj propriu pe care persoana iubită nu îl poate decodifica. Lăsând la o parte toate aceste probleme, există un lucru care poate îmbunătăţi relaţia de comunicare cu partenerul de viaţă şi anume validarea sentimentelor pe care le ai faţă de persoana iubită.

Psychology Today defineşte această validare a sentimentelor ca “momentul în care ne recunoaştem sentimentele pozitive sau negative pe care le avem faţă de o persoană şi putem judeca aceste trăiri. În cazul în care cineva plânge, nu îţi pasă de faptul că acesta suferă, sau în cazul în care e bucuros, nu începi să sări în sus de fericire. Afirmând lucruri precum „Te-am auzit!“ sau „Ştiu cum te şimţi“ sau „Înţeleg ce zici!“ validarea emoţiilor este realizată.

Stabileşte priorităţile

Chiar dacă lucrurile par să nu mai funcţioneze, relaţia trebuie să se bazeze în continuare pe respect. Comunicarea va face ca lucrurile să revină la normal, asta în cazul în care nu cazi pradă tentaţiilor de a deveni nervos sau egoist faţă de persoana iubită. Comunicarea te va conduce către o relaţie de lungă durată, bazată pe sinceritate şi încredere.

Cuplurile care abuzează de comportamente distructive în relaţia lor, precum minciuna sau criticile nefondate, vor ajunge mai degrabă la despărţire, neluptând astfel pentru persoana iubită, punctează „American Psychological Association”.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite