Cinci motive de ceartă în orice cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oricât de intense ar fi fost lucruile la începutul relaţiei, vor exista momente când pasiunea va dispărea FOTO Shutterstock
Oricât de intense ar fi fost lucruile la începutul relaţiei, vor exista momente când pasiunea va dispărea FOTO Shutterstock

Există câteva probleme cu care se confruntă fiecare cuplu. În acest sens, câţiva terapeuţi americani au prezentat pentru „Huffington Post“ cinci motive din cauza cărora izbucnesc certurile, dar şi soluţiile ce îi vor ajuta pe parteneri să depăşească situaţiile dificile şi să pornească o călătorie romantică pe termen lung.

1. Banii

„De-a lungul anilor mei de practică, am întâlnit doar două sau trei cupluri care să privească gestionarea banilor cu aceeaşi ochi“, a declarat Sharon Gilchrest O'Neill, autoarea cărţii „Un ghid scurt pentru un mariaj fericit“. De regulă, motivul conflictului este previzibil: unul dintre membrii cuplului cheltuie prea mult. De exemplu, soţul admiră aspectul fizic al soţiei până în momentul în care află că această îngrijire presupune cheltuirea a 100 de euro la fiecare trei luni.

Cheia o reprezintă trasarea unui buget împreună. Astfel veţi întelege de ce cheltuiţi atât şi veţi putea elimina orice discrepanţă dintre ceea ce iubiţi la partenerul de viaţă şi faptul că iubiţi să nu fiţi faliţi.

2. Dispariţia apetitului sexual

Oricât de intense ar fi fost lucruile la începutul relaţiei, vor exista momente când pasiunea va dispărea, ceea ce va stârni nemulţumirea unuia dintre parteneri. Deşi, de obicei, membrii cuplului dau vina pe munca solicitantă sau pe copii, acestea nu sunt întotdeauna motivele care stau la baza disputei. „Sexualitatea unei persoane de 23 de ani va fi diferită când aceasta va împlini 33 sau 43 de ani. Apetitul sexual, interesele şi organismul se schimbă odată cu trecerea timpului“, a explicat Alexandra Solomon, psiholog în cadrul Institutului de Familie de la Universitatea din Northwestern.

„La începutul relaţiei, femeia îi va cere bărbatului să facă dragoste, dar zece ani mai târziu ea nu va mai face asta şi este posibil ca nici măcar soţul ei să nu-şi mai dorească. Să înveţi să depăseşti acest conflict încă de la început este crucial pentru viitorul unei relaţii“.

3. Timpul liber

De regulă, cu ocazia fiecărei sărbători, cele mai multe dintre cupluri se ceartă pentru că nu se pot decide dacă să sărbătorească alături de familia ei sau a lui. O problemă mai puţin recunoscută are de-a face cu zilele obişnuite din an pe care unul dintre parteneri doreşte să le petreacă alături de rude, în timp ce celălalat preferă să se uite la televizor sau să facă un grătar în curtea interioară.

În timp ce ne gândim cât timp ar trebui să dedicăm părinţilor şi rudelor, s-ar putea să ne neglijăm propria familie şi să irosim timpul pe care ar trebui să-l petrecem alături de ea.

„Uităm de familia adiţională, adică de propria familie“, a spus O'Neill.

4. Contradicţiile

Cei mai mulţi dintre oameni decid să-şi întemeieze o familie după ce s-au îngrijit de educaţie, media naţională de vârstă pentru bărbaţi fiind de 29 de ani, iar pentru femei de 27. Asta înseamnă că fiecare dintre parteneri este mai înţelept, mai inteligent şi pregătit pentru a se confrunta cu provocările uriaşe ale vieţii, dar, de asemenea, înseamnă că fiecare are percepţii diferite asupra lucrurilor.

„Să convieţuieşti alături de cineva poate fi dificil. Ţi-ai petrecut viaţa aşa cum ai dorit, iar se ivesc probleme pentru că există cineva care rezolvă lucrurile într-o manieră sănătoasă pentru ea, dar care ţie ţi-ar putea părea neobişnuită“, a declarat terapeutul Don Baucom de la Universitatea din Carolina de Nord.

5. Suportul reciproc

Atunci când sunt supuşi unei provocări, membrii cuplului au nevoie de sprijinul partenerul de viaţă, însă, de cele mai multe ori, ei sfârşesc prin a se certa pentru că nu primesc suficient ajutor sau pentru că ajutorul primit îi face să simtă că vor da greş. De exemplu, un soţ poate spune că va renunţa să mai mănânce prăjituri înainte de culcare şi va cere sprijinul soţiei. Deşi ea va fi de acord să-l ajute, el va considera acest lucru ofensator, crezând că soţia e de părere că partenerul ei a luat câteva kilograme în plus. Conflictul nu se învârte în jurul problemelor de greutate, ci are altă esenţă, consideră Benjamin Karney, director al Institutului de Relaţii UCLA.

„Cu toţi vrem să ne susţinem necondiţionat partenerii şi să-i ajutăm să devină oamenii care vor ei să devină. Există nenumărate metode prin care îi poţi sprijini fără a-i înstrăina. De exemplu, când soţul spune că vrea să renunţe la prăjituri, partenera de viaţă trebuie să-l întrebe cum îi poate fi de ajutor, acest lucru făcându-l să se simtă încurajat“.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite