Cele mai întâlnite probleme sexuale cu care ne confruntăm în dormitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probabil că cei mai mulţi dintre noi avem impresia că ne numărăm printre puţinii care se confruntă cu probleme în viaţa sexuală, dar acest lucru se întâmplă doar pentru că nu ştim ce se petrece în dormitoarele celorlalţi.

Toate cuplurile se confruntă cu probleme sexuale, mai devreme sau mai târziu, iar acest lucru este o certitudine, afirmă consilierul în probleme de cuplu Rebeca Adams pentru publicaţia Huffington Post. Aceasta a trecut în revistă cele mai întâlnite probleme sexuale cu care se confruntă cuplurile moderne, pe baza exemplelor oferite de mai mulţi psihologi specializaţi în terapia de cuplu.

1. Dorinţe sexuale diferite 

Discrepanţa între dorinţa sexuală a partenerilor este una dintre cele mai frecvente probleme de natură sexuală care apare într-un cuplu. De regulă, femeile sunt cele care nu simt aceeaşi pornire să facă sex, dar acest „apetit“ scăzut poate ascunde alte dificultăţi, de la dureri în timpul actului sexual, pînă la oboseală cronică, stres etc. De aceea, libidoul poate fi un barometru care indică apariţia unor situaţii dificile, ce trebuie rezolvate pentru a nu se răsfrânge negativ asupra vieţii de cuplu. În primul rând trebuie identificată problema exactă pe care o are un cuplu, spune psihologul Michael Aaron. Acesta atrage atenţia că cele mai întâlnite motive sunt legate de frustrătri pe care partenerii le acumulează în decursul timpului.

2. Lipsa timpului

„Nu am timp pentru sex“ pare că a devenit o adevărată disfuncţie sexuală în ziua de azi, afirmă sexologul Cathy Beaton. „Ne iubim, dar nu mai avem timp şi putere pentru sex“, iată scuza pe care am auzit-o de zeci de ori în ultimii ani de la pacienţii care îmi trec pragul cabinetului“, mărturiseşte Beaton. Psihologul consideră însă că această lipsă de timp nu este adevărata problemă, ci posibile probleme emoţionale sau disfuncţii pe care partenerii se tem să le recunoască şi să le accepte.

3. Probleme de sănătate

Psihologul Sharon L. Bober lucrează cu o mulţime de cupluri care se confruntă cu probleme sexuale din cauza medicaţiei prescrise pentru afecţiuni dintre cele mai diverse, dar aceştia nu realizează că medicamentele pe care le iau au ca efect secundar şi scăderea dorinţei sexuale. Adesea, disfuncţiile erectile sunt legate de existenţa unei medicaţii pentru diabetului sau cancer de prostată. Rezolvarea problemei în aceste situaţii necesită comunicare şi implicare din partea ambilor parteneri, ceea ce nu se întâmplă de cele mai multe ori din cauza reticenţei, a ruşinii de a discuta anumite aspecte legate de viaţa sexuală.


4. Disfuncţiile erectile

La rândul său, psihologul Bruce Berman se confruntă cu nenumărate cazuri de bărbaţi care au probleme erectile din motive emoţionale. „Anxietatea este cea care îi face să nu-şi poată menţine erecţia, iar rezolvarea unei astfel de situaţii ţine de cât de sudat este un cuplu şi de cât de înţelegătoare este partenera şi cât de dispusă să-şi ajute perechea să depăşească momentul“, explică Berman. Bărbatul are nevoie să-şi exerseze capacitatea pierdută de a-şi menţine erecţia şi acest process nu poate avea loc decât cu mult tact şi infinită răbdare din partea partenerei.

5. Scăderea numărului de acte sexuale

Situaţiile pe care psihologul Sari Cooper le spune atenţiei în articolul publicat de Huffington Post se referă la scăderea numărului de acte sexuale în viaţa unui cuplu, uneori până la încetarea oricăror activităţi sexuale. În funcţie de problemele descoperite, psihologul îşi sfătuieşte pacienţii să facă exerciţii sexuale acasă, în aşa fel încât să regăsească dorinţa de a face sex din nou. „Adesea, oamenii ajung să fie plictisiţi de propria persoană, aşa că trebuie ajutaţi să se considere din nou interesaţi“, crede psihologul Sari Cooper.

6. Dureri în timpul actului sexual

O problemă foarte des întâlnită în cazul femeilor sunt durerile resimţite în timpul actului sexual, explică psihologul Irving Binik. De regulă, există două cauze pentru această problemă: fizică, localizată la nivelul organelor genitale, ori psihică, urmare a unei trauma emoţionale.

7. Infidelitatea

Trădarea unuia dintre parteneri este motivul pentru care extrem de multe cupluri ajung în cabinetul unui psiholog. Infidelitatea este o problemă care îşi poate avea rădăcina într-o nemulţumire de natură mai complexă, consideră psihologul Rita DeMaria. Astfel, datoria unui psiholog este să cunoască bine istoria unui cuplu pentru a identifica în mod corect momentul în care s-a produs ruptura în cuplu.

8. Lipsa intimităţii emoţionale 

Terapeutul Rebecca Hope Dnistran este de părere că oamenii nu ştiu cum să se relaxeze şi să se bucure cu adevărat în compania partenerilor de viaţă.„ Oamenii care apelează la mine nu au habar să facă dragoste, iar din „meniul“ lor sexual cuvântul variaţie lipseşte cu desăvârşire. Absenţa conexiunii la nivel emoţional ucide pofta de viaţă a multor cupluri din ziua de azi, dar puţini realizează acest lucru“, spune Dnistran.

9. Dependenţa sexuală

Abuzul de droguri şi alcool se află adesea în spatele depedenţei de sex. Comportamentul sexual compulsiv, numit şi hipersexualitate, nimfomanie sau dependenţă sexuală, poate avea drept cauză inclusiv o experienţă sexuală traumatizantă, subliniază psihologul Mark D. Ackerman. Tratarea unei dependenţe de acest fel înseamnă adesea sesiuni în cadrul cărora pacienţii învaţă să respecte anumite limite, să-şi controleze reacţiile sau să-şi redireacţioneze şi să-şi „educe“ fanteziile, spune Mark D. Ackerman.
 

Citiţi şi:

Ce nu înţeleg femeile despre sex

12 lucruri considerate mai grave decât infidelitatea

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite