Ce spune Papa Francisc despre sex şi relaţii: „Însuşi Dumnezeu a creat sexualitatea, acest dar extraordinar pe care l-a oferit creaţiei lui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă un bătrân celibatar nu pare neapărat un sfătuior de încredere în probleme de dragoste şi sex, Papa Francisc emite o serie de recomandări revelatoare prin intermediul unei lucrări de 256 de pagini, tratând subiecte precum mariajul, sexul şi viaţa de familie într-o manieră mult mai directă decât ne-am aştepta.

Intitulată „The Joy of Love” (n.r. – Bucuria de a iubi), lucrarea scrisă de Papa Francisc în care acesta oferă, printre altele, sfaturi în amor, se concentrează mai puţin pe regulile stricte ale bisericii şi mai mult pe sentimentele şi conştiinţa individuale. De fapt, episcopul vine cu o serie de recomandări demne de luat în seamă de cupluri, chiar şi în probleme de sexualitate:

Contactul fizic este foarte important

Două persoane aflate într-o relaţie nu ar trebui să adoarmă niciodată certate. Chiar dacă acest lucru este mai uşor de zis şi mai greu de făcut, Papa Francisc spune că atingerile ne vor ajuta să renunţăm la furie. În lucrarea sa, episcopul citează o declaraţie pe care a făcut-o în 2015: „Cum veţi face să fie pace? Prin a îngenunchia? Nu. Un gest mic va restabili armonia în familiile voastre. Doar o mică mângâiere, cuvintele nu sunt necesare”, a scris acesta.

Încrederea este cheia fericirii

Încrederea este foarte importantă într-o relaţie, mai ales când în discuţie intră profunzimea acestui sentiment, potrivit episcopului. „Nu avem control asupra persoanei de lângă noi, nu îi putem urmări fiecare pas cu atenţie, de teamă să nu o pierdem din «strânsoare». Iubirea înseamnă încredere, înseamnă libertate, nu posesivitate, nu o nevoie nestăvilită de control şi de dominare. Această libertate dă naştere independenţei, care oferă deschidere asupra lumii din jur şi experienţelor noi, iar acestea nu pot decât să îmbogăţească relaţiile”, a consemnat Papa Francisc. 

Ascultarea partenerului este foarte importantă 

Data viitoare când vă aflaţi într-un moment tensionat, încearcă să te pui îi pielea partenerului tău. „Nu desconsidera niciodată ce-ţi spune sau ce gândeşte, chiar dacă trebuie să îţi exprimi şi tu punctul de vedere. Trebuie să putem accepta şi adevărul celelalte persoane, valoarea celor mai profunde temeri ale ei şi ce încearcă să comunice, chiar şi în mod agresiv”, scrie Papa Francisc. 

Sexul este o datorie divină

Poziţia Bisericii Catolice faţă de sexualitate a fost dintotdeuna controversată, însă episcopul de la Vatican a făcut lumină în această privinţă: „Însuşi Dumnezeu a creat sexualitatea, acest dar extraordinar pe care l-a oferit creaţiei lui”, a scris Papa Francisc, subliniind faptul că sexul trebuie să le provoace plăcere ambilor parteneri. „Timpul petrecut în intimitate are rolul de a amplifica sentimentul de împlinire a celuilalt”, a mai scris acesta. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite