Ce înseamnă „normal”, din punct de vedere sexual în zilele noastre: ce este froteurismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sadismul se numără printre acţiunile sexuale considerate deviante.FOTO Arhivă Adevărul
Sadismul se numără printre acţiunile sexuale considerate deviante.FOTO Arhivă Adevărul

Odată cu apariţia mijloacelor de informare care sunt la îndemâna oricui, dar şi cu creşterea popularităţii filmelor porno, oamenii au devenit mult mai conştienţi în legătură cu sexualitatea lor. Totuşi, în ciuda accesului la informaţie, unele lucruri privitoare la normalitatea sexuală au rămas învăluite în mister.

Conceptul normalităţii sexuale este un subiect foarte complex şi, în ciuda fluxului mare şi accesului nelimitat la informaţie, oamenii nu au încă o idee clară asupra a ce este şi ce nu este, până la urmă, firesc atunci când vorbim despre sexualitate. Psihologul şi zoologul american Ryan Anderson încearcă însă să dea, prin analizarea mai multor studii pe teme sexuale, răspunsul mai multor întrebări pe această temă.

Ce este normal din punct de vedere sexual?

Cu toate că oricine are o vagă idee despre ce este firesc şi acceptat drept normal în dormitor, DSM, autoritatea medicală pe probleme de devianţe psihologice a listat câteva activităţi sexuale care nu se încadrează în parametri normalităţii. Acestea sunt:

1. Voaiorismul (tulburare psihosexuală în care o persoana obţine plăcerea sexuală din privirea nudurilor, organelor genitale sau observarea actelor sexuale ale altora)

2. Fetişismul (în acest caz, satisfacţia completă nu poate fi atinsă fără prezenţa şi folosirea unui obiect determinat, fetişul, în care psihanaliza recunoaşte un substitut al penisului)

3. Exhibiţionismul (presupune sexul cu un partener, în timp ce altcineva priveşte

4. Froteurismul (plăcerea de a-şi freca organele genitale, de obicei de o altă persoană)

5. Masochismul (plăcerea este obţinută din durere)

6. Sadism (plăcerea sexuală este obţinută din suferinţa fizică şi psihică a altei persoane).

7. Transsexulitatea

8. Pedofilia

Un nou studiu a demonstrat că aceste dorinţe sau comportamente sunt, de fapt, foarte comune. Primele cifre îi reprezintă pe cei care au experimentat aceste comportamente, iar cifrele din a doua parte îi reprezintă pe cei care îşi doresc:

1. Voaiorismul 34.5% (46.3%

2. Fetişismul 30.6% (30.9%

3. Exhibiţionismul 5% (4%)

4. Froteurismul 26.1% (26.7%)

5. Masochismul 19.2% (23.8%)

6. Sadismul 5.5% (7.1%)

7. Transsexualitatea 5.5% (7.1%)

8. Pedofilia  0.4% (0.6%)

În afară de pedofilie, boală pe care oamenii nu recunosc că o au sau că şi-ar dori să încerce astfel de experienţe sexuale, celelalte nu sunt atât de neobişnuite pe cum am crede. 

Cât de des facem sex?

Sondaje recente au arătat că răspunsul la această întrebare poate fi destul de confuz, întrucât 45% din oameni consideră că stimularea manual-genitală se traduce prin „sex”. Un studiu realizat la Institutul Kinsey, din Statele Unite, a concluzionat că frecvenţa partidelor sexuale variază în funcţie de vârstă. Persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, de pildă, fac sex de 2,15 ori pe săptămână, cele cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani fac sex de 1,65 ori e săptămână, frecvenţa partidelor fiind şi mai slabă în cazul segmentului de vârstă 40-49 de ani, aceste persoane făcând sex de 1,33 ori pe săptămână.

Sexul este unul din punctele cheie ale unei relaţii intime, mai ales în cazul cuplurilor căsătorite. Frecvenţa sexului în căsnicie a fost legată, în mod pozitiv, în mai multe studii, de satisfacţia maritală, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. În mod negativ, aceasta a fost legată de divorţ. Un alt studiu publicat în 2016 în „The Archives of Sexual Behavior” a scos la iveală faptul că frecvenţa sexului, satisfacţia sexuală şi cea maritală au scăzut de-a lungul unei relaţii. În toate cazurile, scăderea a fost dramatică în primii ani după casătorie, ca apoi să se niveleze. O metodă bună de a menţine flacăra pasiunii aprinsă în cuplu este diversitatea în dormitor, cât şi sporirea orgasmelor, un studiu susţinut de NBC News demonstrând că varietatea sexuală se numără printre cei mai buni predictori ai satisfacţiei sexuale, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor.

Cât de des fac oamenii, în realitate, sex anal?

Nu este o surpriză că majoritatea bărbaţilor homosexuali au făcut sex anal la un moment dat, însă ce ar putea fi surprinzător este faptul că din ce în ce mai multe persoane heterosexuali fac sex anal. Studii făcute la nivel global au confirmat chiar că sexul anal, în cazul heterosexualilor, este o activitate sexuală extrem de comună. 

O cercetare din 2002 a demonstrat că 30% din femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani au făcut sex anal, în timp ce o alta din 2009 arăta că 46% din femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani au făcut sex anal cel puţin o dată.

Dependenţa de sex este o problemă reală? Dacă da, este comună?

Hipersexualitatea – nimfonanie la femei şi satiriazis la bărbaţi, este un diagnostic clinic care se referă la dorinţe sexuale extrem de puternice şi frecvente. Simptomele, care pot include masturbare compulsivă, obsesii axate pe anumite fantezii sexuale, entuziasm exagerat în legătură cu partide de ocazionale, persistă, în general, ce puţin şase luni înainte de atribuirea diagnosticului clinic. Actorii David Duchovny şi Michael Douglas, actriţa Lindsay Lohan şi rapperul Kanye West se numără printre celebrităţile dependente de sex. De cele mai multe ori, hipersexualitatea apare în rândul bărbaţilor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite