Ce aşteptări au bărbaţii şi femeile de la viitorii soţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rata căsătoriilor a scăzut constant în ultimii ani FOTO: Arhivă Adevărul
Rata căsătoriilor a scăzut constant în ultimii ani FOTO: Arhivă Adevărul

Tot mai puţini bărbaţi şi femei ajung la altar, iar asta pentru că nu reuşesc să găsească un partener potrivit pentru căsătorie. Aşteptările pe care le au de la viitorul soţ sau soţie sunt uneori nerealiste, potrivit unui nou studiu.

Oamenii se căsătoresc tot mai rar şi la vârste mai înaintate decât în trecut. În România, rata căsătoriilor înregistrată la 1.000 de locuitori a scăzut constant din 2007, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Dacă unii fug de căsătorie, iar alţii preferă să trăiască în concubinaj în loc să-şi legalizeze relaţia, cei mai mulţi rămân singuri pentru că nu reuşesc să-şi găsească un partener care să le fie pe plac. Ce îşi doresc bărbaţii şi femeile de la cineva cu care să-şi facă jurăminte de credinţă pe viaţă? Un sondaj realizat de Pew Research Center, din SUA, arată că aşteptările celor două sexe sunt destul de diferite când vine vorba de căsătorie.

Femeile vor soţi cu loc de muncă stabil

Criza economică globală pare că ar avea o legătură cu numărul mai mic de căsătorii. Pentru femeile necăsătorite, este foarte important ca viitorul soţ să aibă un loc de muncă stabil, condiţie dificil de îndeplinit în contextul economic actual. 78% din femeile care au participat la acest sondaj consideră foarte important acest aspect în decizia de a se căsători. Cu toate acestea, acelaşi studiu arată că nu prea au de unde alege, pentru că numărul bărbaţilor tineri (25-34 de ani) şi necăsătoriţi cu un loc de muncă stabil a scăzut în ultimii ani. Iar mulţi dintre cei care au un serviciu nu se pot lăuda cu salarii satisfăcătoare.

Pentru bărbaţii necăsătoriţi, dacă viitoarea soţie are sau nu un serviciu stabil este un criteriu mai puţin important, dar nu de neglijat. 48% din intervievaţii de sex masculin au menţionat acest aspect.

Bărbaţii pun accent pe creşterea copiilor

Reprezentanţii sexului masculin pun cel mai mare preţ pe decizia de a avea copii şi de a le oferi o educaţie. 62% din bărbaţi cred că cel mai important criteriu pentru căsătorie este să fie pe aceeaşi lungime de undă cu viitoarea soţie în privinţa momentului în care vor avea copii şi a educaţiei oferite acestora. Totuşi, nici femeile nu neglijează acest aspect, 70% din ele apreciind că este impoortant să ajungi la un numitor comun în privinţa copiilor.

Convingerile religioase sunt lucruri pe care nici bărbaţii, nici femeile zilelor noastre nu mai pun atât de mult preţ ca în trecut. Doar 38% din femei şi 31% din bărbaţi sunt de părere că este important ca viitorul soţ sau soţie să aibă aceeaşi religie. Nici nivelul educaţiei nu este neapărat un criteriu în alegerea viitorului soţ sau a soţiei. Doar 28% din bărbaţi şi la fel de puţine femei consideră că partenerii ar trebui să aibă acelaşi nivel de educaţie pentru o căsnicie reuşită.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite