Cât de adevărată este teoria care spune că un bărbat şi o femeie nu pot fi „doar prieteni”: explicaţia este mult mai complexă decât pare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii sunt de obicei mai interesaţi de partea erotică a unei relaţii/FOTO www.hindustantimes.com
Bărbaţii sunt de obicei mai interesaţi de partea erotică a unei relaţii/FOTO www.hindustantimes.com

Dezbaterea privind relaţiile de prietenie dintre bărbaţi şi femei pare să fie veche de când lumea. Mulţi susţin că un bărbat şi o femeie nu pot să fie doar prieteni, pentru că inevitabil apare şi o atracţie sexuală între ei, în timp ce alţii susţin opusul – că este posibilă o prietenie sinceră, platonică.

Subiectul este mult mai complex decât pare, pentru că bărbaţii şi femeile sunt foarte diferiţi. Aceste diferenţe de comportament sexual au apărut pe parcursul evoluţiei speciei noastre, fiind esenţiale pentru supravieţuire. Ele s-au păstrat şi acum, deşi nu mai sunt la fel de evidente.

Când un bărbat cunoaşte o femeie, iar amândoi sunt la vârsta la care sunt fertili, el se va raporta instinctiv, din reflex, la un singur lucru: dacă ar vrea să facă sex cu ea, scrie Psychology Today. Desigur, asta nu înseamnă că îi va face avansuri, ci doar că există această componentă erotică în relaţia lor. Acest reflex poate să apară şi la femei, dar el dispare destul de repede, fiind înlocuit cu alte aspecte mai importante într-o relaţie.

De aceea, ca regulă generală, o femeie va stabili mai uşor o prietenie platonică cu un bărbat, pentru că instinctul ei sexual nu este la fel de puternic, deci femeia are o atitudine reflectivă asupra sexului. Evident, există multe excepţii de la această regulă, care ţin de individualitatea fiecăruia: unele femei au o abordare mai „masculină” a relaţiei de prietenie, iar unii bărbaţi pot avea o abordare mai „feminină”.

Evoluţia este cea care a stabilit aceste comportamente diferite pentru bărbaţi şi femei. Bărbatul trebuie să aibă cât mai multe partenere, pe care să le lase însărcinate, iar acest lucru se poate face cu un efort minim. În schimb, femeia trebuie să facă faţă unei sarcini de 9 luni şi apoi creşterii copilului, de aceea este mult mai selectivă cu partenerii pe care îi alege. Iată de ce femeile pot face abstracţie mai repede de atracţia sexuală şi se vor gândi dacă bărbatul de lângă ele este o alegere bună pe termen lung. Bărbaţii în schimb se gândesc mai mult la aspectul sexual al relaţiei.

Pentru că sunt atât de diferiţi, deseori apar neînţelegeri între prietenii de alt sex. Uneori, bărbaţii interpretează greşit unele semnale venite din partea femeii, considerând că ea este interesată să facă sex. La rândul ei, femeia se poate declara şocată de intenţiile cu conotaţie sexuală ale prietenului ei.

În ultimii ani, mulţi prieteni ajung la un compromis: ca să nu complice relaţia şi să nu-şi mai ascunsă intenţiile, ei fac sex ocazional şi în rest rămân prieteni. Această variantă este însă mai convenabilă pentru bărbaţi, pentru că femeile, chiar dacă se bucură şi ele de partidele ocazionale de sex, ar dori o relaţie mai profundă, precizează Psychology Today.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite