Care sunt calităţile esenţiale care garantează fericirea într-o relaţie: „Chiar inversul a ceea ce gândesc oamenii“

Care sunt calităţile esenţiale care garantează fericirea într-o
relaţie: „Chiar inversul a ceea ce gândesc oamenii“

Care sunt calităţile care garantează longevitate unei relaţii

Pentru a înţelege şansele unei relaţii, trebuie să se ţină cont de ataşamentele care apar în cuplu, este de părere psihiatrul şi neurologul Amir Levine. Acesta vorbeşte despre predictibilitatea unei relaţii în funcţie de calităţile partenerilor.

În stadiile incipiente ale unei relaţii este uşor să-i găseşti scuze partenerului atunci când lucrurile nu merg perfect. Fie că nu le vedem sau le trecem cu vederea, acestea sunt semnele care pot prezice longevitatea unei relaţii. Amir Levine, psihiatru, neurolog şi autor al mai multor publicaţii, a identificat cinci calităţi pe care partenerii ar trebui să le aibă pentru a crea o bază solidă într-o relaţie fericită şi sigură: coerenţă, disponibilitate, adaptabilitate, responsabilitate şi predictibilitate (CARP), scrie huffpost.com.

„Este chiar inversul a ceea ce gândesc mulţi oameni când vine vorba despre cum ar trebui să fie o relaţie sau ce ar trebui să caute la celălalt“, a spus Levine. „Oamenii caută aceleaşi interese sau acelaşi nivel de educaţie. Dar am descoperit din practica mea de-a lungul timpului că există cupluri care nu au nimic în comun, dar se înţeleg foarte bine deoarece ambii parteneri au calităţile de care am amintit şi amândurora le pasă de celălalt“.

Pentru a înţelege şansele unei relaţii, trebuie să se ţină cont de ataşamentele care apar în cuplu?

Persoanele care au un stil de ataşament securizant au tendinţa de a fi calde, iubitoare, confortabile în intimitate şi nu se îngrijorează prea mult de cum va decurge relaţia. Cei cu un stil de ataşament anxios îşi doresc intimitate, dar au nevoie de mai multă siguranţă. Sunt foarte sensibili la potenţialele ameninţări cu privire la relaţie şi pot deveni dependenţi de partenerii lor. Cei cu un stil de ataşament evitant nu se simt la fel de confortabili cu apropierea, aşa că încearcă să creeze distanţă într-o relaţie. Ei apreciază independenţa într-un grad atât de înalt încât pot simţi că o prea mare apropiere de partener este un semn de slăbiciune.

citeste totul despre: