Anne Lister, lesbiana superstar a anilor 1800. A scris istorie cu prima căsătorie gay din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anne Lister a fost poreclită Gentleman Jack, din cauza aspectului masculin
Anne Lister a fost poreclită Gentleman Jack, din cauza aspectului masculin

În 1834, homosexualitatea era ilegală, relaţiile sexuale între femei nu erau recunoscute, iar cuvântul lesbiană nu fusese inventat. Însă Anne Lister a rupt toate barierele unei societăţi misogine. A fost antreprenoare, călătoare pasionată, a scris, dar, mai presus de toate, a iubit femeile.

Anne Lister, considerată astăzi una dintre cele mai importante figuri din toate timpurile ale comunităţii LGBT a scris, de-a lungul vieţii, mii de pagini de jurnal, în care a vorbit despre viaţa ei amoroasă. Ea chiar a creat un cod din greacă, latină, simboluri matematice, semne de punctuaţie şi semne ale zodiacului pentru a descrie cele mai intime experienţe fizice pe care le trăia, relatează BBC. Acele jurnale, care au schimbat pentru totdeauna istoria comunităţii gay, au fost decodate peste aproape un secol.

Gentleman Jack (Domnul Jack), aşa a fost poreclită Anne Lister. Silueta înaltă, îmbrăcată în negru din cap până-n picioare, era o prezenţă obişnuită pe străzile din oraşul Halifax din Marea Britanie. Încrederea cu care mergea şi postura uşor masculină atrăgeau, însă, mereu bârfe. „E un bărbat deghizat“, a strigat cineva, apoi, de-a lungul timpului Anne s-a obişnuit să fie tachinată sau jignită.

Educată şi încrezătoare, într-o vreme în care femeile rareori erau aşa, tânăra s-a impus într-o lume a bărbaţilor.

Citeşte aici povestea incredibilă de viaţă a Annei Lister, prima experienţă cu o femeie la 15 ani, ce limbaj codat folosea în jurnalele sale pentru a-şi descrie viaţa amoroasă şi cum s-a desfăşurat ceremonia de căsătorie în 1834.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite