7 mituri despre sexualitatea masculină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comportamentul bărbaţilor este influenţat de o sumedenie de factori. Oare toate ideile preconcepute despre sexualitatea masculină au valoare de adevăr? FOTO Shutterstock
Comportamentul bărbaţilor este influenţat de o sumedenie de factori. Oare toate ideile preconcepute despre sexualitatea masculină au valoare de adevăr? FOTO Shutterstock

„Bărbaţii vor doar sex şi nu sunt interesaţi de o relaţie” sau „bărbaţii sunt doar nişte Casanova, jucători sau «armăsari»”. Este povestea tipică pe care o auzim despre sexualitatea masculină, fie că vorbim de bărbaţi precum Barney din „Cum ţi-am cunoscut mama”, de Charlie din „Doi bărbaţi şi jumătate” sau chiar de generalul David Petraeus. Este genul de experienţă despre care vorbesc majoritatea femeilor.

Există cercetători care afirmă despre moravurile bărbaţilor că sunt rezultatul evoluţiei, dar şi una dintre funcţiile testosteronului. Avem tendinţa de a gândi că bărbaţii au fost aşa din totdeauna şi că dacă ieşi la o întâlnire cu un bărbat va trebui să te confrunţi cu un comportament „tipic masculin”.

Trebuie avut în vedere faptul că nu ştim povestea în ansamblu, iar unele informaţii pe care le avem sunt eronate. Cotidianul „Huffingtonpost” a realizat o listă cu şapte dintre cele mai cunoscut idei preconcepute ce au în vedere comportamentul bărbaţilor.

Prima idee are legătură cu mass-media şi cu prejudecăţile promovate de aceasta. Motivul care stă la baza acestei opţiuni are în vedere alegerea bărbaţilor care se potrivesc cu ideile legate de sexualitatea masculină.

În multe comedii, „Casanova” este cel care conduce, dar adesea omitem faptul că el este depăşit numeric de alte personaje. De ce trebuie ca personaje precum Charlie sau Barney să iesă mereu în evidenţă şi să eclipseaze altele precum Alan, Ted sau Marshall? În alte drame sau comedii, cum ar fi „Cheers” sau „Happy Days”, raporturile sunt şi mai mult în defavoarea personajului principal.

Bărbaţii înşală mai mult decât o fac femeile şi asta pentru este mult mai probabil ca ei aibă o aventură extraconjugală. De ce ideea nu acoperă acest stereotip? Cu siguranţă este adevărat că bărbaţii sunt mult mai predispuşi să aibă o aventură extraconjugală. Problema este că dacă el alege să aibă o aventură în afara căsniciei sale în locul unor scurte întâlniri cu prostituate sau pur şi „partide” de o noapte, înseamnă că el alege varianta unei relaţii în afara căsătoriei. În loc să spunem „bărbaţii sunt nişte animale”, poate ar trebui să ne întrebăm de ce relaţia cu partenerul stabil nu mai funcţionează.

Cu toţii am avut parte de entuziasmul unei relaţii noi şi mai mult de atât, am auzit destule despre rutina în care cuplurile pică. Soluţia ar fi ca cei doi parteneri să vorbească mai mult şi deschis despre cum ar putea să-şi îmbunătăţească relaţia şi sexul dintr-o căsnicie şi cum să susţină acest lucru până la adânci bătrâneţi.

Flirtul cu femeile într-un club. Asta pentru nu există o femeie care nu se filovitde un bărbat însurat de fiecare dată când ies în oraş. Fără îndoială că nu există femei care să nu fi fost abordate în mod repetat de bărbaţi aflaţi într-o relaţie şi cu siguranţă există bărbaţi care se ridică la acestă concepţie stereotipică. Statisticile arată că o mică parte din totalul bărbaţilor au trei sau mai multe partenere pe an. Potrivit datelor adunate din rândul a peste 1.800 de subiecţi în anii 1988, 1991 şi 1995 de către „National Survey of Adolescent Males”, aproximativ 15% dintre bărbaţi fac acest lucru într-un singur an, iar conform unui alt studiu realizat cu ajutorul a 991 de bărbaţi şi femei, aproximativ 5% dintre bărbaţi păstrează o astfel de proporţie pentru trei ani la rândul. Se poate spune că aceste cifre, precum şi părerile partenerei sunt influenţate de confirmarea unei prejudecăţi. Poate ea să-ţi spună cu exactitate câţi bărbaţi aflaţi într-o relaţie nu „se dau” la ea? Acest lucru se întâmplă zilnic când ea iese din casă şi se duce la cumpărături sau se întâmplă doar când se duce într-un club renumit a fi plin de „bunătăţi”?

Evoluţia. Cu toţii am auzit că, potrivit teoriei evoluţioniste, bărbaţii ar trebui să-şi răspândească „sămânţa” pentru a maximiza numărul de copii care se vor naşte, în timp ce femeile ar trebui să-şi aleagă partenerul cu grijă. Evoluţia a dus, de asemenea, la crearea unei legături puternice între copil şi persoana care are grijă de el. Poate că mult mai importantă este problema pusă de studii: copiii din generaţiile pre-tehnologizate care sunt crescuţi de cei doi părinţi biologici sunt mult mai predispuşi decât orice alt copil cu orice altă configuraţie parentală să trăiască mult mai mult pentru a se reproduce. Dintr-o perspectivă evoluţionistă, dacă genele tale ajung la o a treia generaţie acesta pare a fi marele câştig.

Testosteronul îi face pe bărbaţi fie excitaţi. Este adevărat că nivelurile ridicate de testosteron duc la creşterea apetitului sexual. Dar a fi excitat este diferit de a face sex ocazional. Practic, este mai uşor să ai parte de sex cu partenerul tău zi de zi decât să găseşti un partener nou de la o zi la alta.

Bărbaţii au fost dintotdeauna aşa şi nu se vor schimba niciodată. De ce acest stereotip este greşit: Giacomo Casanova a fost cu siguraţă real, iar faptele sale pot fi documenteate. În fapt, au existat mereu indivizi activi sexual cu mai mult de un partener. Dar ei au fost, sunt şi vor fi întotdeauna în număr mic. După câte se poate spune, cei mai mulţi bărbaţi şi femei au avut un singur partener pe termen lung, chiar şi în locuri unde era permis să ai mai mulţi parteneri. Până undeva în 1970, se pare că bărbatul tipic era respectuos, decent şi cu siguranţă nu avea un caracater promiscuu.

Bărbaţii nu se vor schimba niciodată, aşa dacă o femeie va ieşi la o întâlnire cu un bărbat va trebui seconfruntecu comportamentul său. Acest stereotip este greşit, pentru că bărbaţii s-au schimbat. Nu mai sunt la fel de sexişti la fel cum erau acum patruzeci de ani. Acum mai bine de două generaţii, soţii credeau că soţiile lor nu trebuie să muncească, doar dacă trebuiau să fie ocupate într-un anume fel sau dacă familia avea nevoie de nişte bani în plus. Astăzi, cei mai mulţi bărbaţi se aşteaptă ca partenera lor să aibă o carieră şi speră să obţină şi să realizeze ceva asemănător cu relaţia lor. Bărbaţii s-au acomodat, de asemenea, cu ideea potrivit căreia o parte din cheltuielile unei întâlniri trebuie să fie plătite de femeie. Apoi, din nou, din moment ce nu toţi bărbaţii sunt Casanova, poate că aşteptările noastre personale şi culturale despre ceea ce ar trebui să fie tipic sunt cele ce trebuie să se schimbe.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite