Wikipedia strânge bani pentru o mai bună reprezentare online a sortimentelor de brânză franţuzească

Wikipedia strânge bani pentru o mai bună reprezentare online a sortimentelor de brânză franţuzească

În prezent, potrivit AFP, există între 300 şi 500 de sortimente de brânză în Franţa. FOTO bbc.co.uk

Wikipedia a lansat în Franţa o campanie de strângere de fonduri, intitulată "Wikicheese", pentru o mai bună ilustrare pe această enciclopedie online a articolelor dedicate sortimentelor de brânză franţuzească.

Ştiri pe aceeaşi temă

Franţa este renumită pentru deosebita varietate de brânzeturi produse în această ţară, aspect care a fost sesizat inclusiv de generalul Charles de Gaulle, preşedinte al acestei republici, între 1958 şi 1969, care se întreba retoric: "Cum să guvernezi o ţară care are 246 de tipuri de brânză?".
În prezent, potrivit AFP, există între 300 şi 500 de sortimente de brânză în Franţa. Diversitatea brânzei franţuzeşti nu este însă foarte bine reprezentată pe Wikipedia, cea mai importantă enciclopedie online gratuită la nivel mondial, realizată de utilizatori de internet din întreaga lume.

Astfel, Wikimedia Franţa, o filială a fundaţiei non-profit Wikimedia care administrează enciclopedia Wikipedia, a lansat o campanie online de strângere a unei sume de 5.000 de euro, intitulată "Wikicheese". Suma de bani strânsă în această campanie va fi folosită pentru cumpărarea a cel puţin 200 de sortimente de brânză franţuzească şi a echipamentelor foto necesare pentru fotografierea acestor tipuri de brânză, astfel încât să poată fi ilustrate şi completate articolele dedicate acestora de pe Wikipedia, potrivit explicaţiilor publicate de Wikimedia France pe site-ul pe care a fost lansată campania de strângere de fonduri (www.kisskissbankbank.com/wikicheese).

Scopul campaniei este ca în peste o lună de zile să fie strânsă această sumă de bani necesară pentru o mai bună ilustrare, pe Wikipedia, a diferitelor sortimente de brânză franţuzească, astfel încât utilizatorii enciclopediei online să poată să diferenţieze mai uşor o brânză Camembert de una de tip Échourgnac. Până în prezent, în cadrul campaniei "Wikicheese", a fost strânsă suma de 2.190 de euro, de la 49 de donatori, însă donaţiile pot fi făcute în continuare timp de 35 de zile.

Lansată în limba engleză, pe 15 ianuarie 2001, Wikipedia nu publică niciun fel de conţinuturi publicitare. Wikipedia este o enciclopedie generală, disponibilă pe internet sub licenţă liberă în 285 limbi, având conţinut deschis tuturor, atât pentru utilizare cât şi pentru dezvoltare. Este dezvoltată prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane şi administrată de fundaţia non-profit Wikimedia.
 

citeste totul despre: