VIDEO Cum revenim la tigăile metalice şi renunţăm la cele teflonate: motivul pentru care mâncarea se lipeşte de tigaia clasică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă folosim o tigaie de inox, temperatura trebuie să ajungă la cel puţin 160 de grade Celsius pentru a reduce probabilitatea ca produsul pus în tigaie să se lipească. FOTO Fcebook
Dacă folosim o tigaie de inox, temperatura trebuie să ajungă la cel puţin 160 de grade Celsius pentru a reduce probabilitatea ca produsul pus în tigaie să se lipească. FOTO Fcebook

Tigăile cu teflon sunt de ajutor pentru că gătitul devine mult mai uşor, diminuând considerabil riscul ca preparatele să se lipească şi să se ardă. Pe de altă parte, stratul de teflon ne poate afecta sănătatea, anumiţi specialişti fiind de părere că substanţele toxice eliberate de acest strat, când tigaia este încinsă la peste 260 de grade Celsius, poate provoca probleme tiroidiene, cancer sau poate afecta sistemul imunitar.

Când teflonul folosit în cazul producerii tigăilor non-adezive este de proastă calitate, mai exact când are în componenţă acid perfluorooctanoic (PFOA), cadmiu şi plumb, este posibil ca la temperaturi de peste 260 de grade Celsius să elibereze substanţe toxice pentru organism, ceea ce se poate traduce în timp prin afectarea sistemului imunitar, dezvoltarea anumitor tipuri de cancer sau probleme ale tiroidei.

Pe de altă parte, aceste tigăi teflonate sunt din ce în ce mai populare datorită uşurinţei cu care se folosesc, motiv pentru care se regăsesc în tot mai multe bucătării. Persoanele care şi-ar dori să revină la tigăi clasice, neteflonate, ar trebui să cunoască un mic truc care ţine de fizică pentru a evita ca mâncarea să se lipească atunci când folosesc vase de bucătărie fără teflon. Totul ţine de atingerea temperaturii optime pentru ca preparatul să nu se lipească.

De exemplu, dacă folosim o tigaie de inox, temperatura trebuie să ajungă la cel puţin 160 de grade Celsius pentru a reduce probabilitatea ca produsul pus în tigaie să se lipească. Practica va face ca momentul atingerii acestei temperaturi să se facă intuitiv, dar până atunci puteţi folosi un mic truc.

Tigăile clasice şi efectul Leidenfrost 

Luaţi puţină apă şi turnaţi în tigaia aflată pe foc. Dacă nu se întâmplă nimic, înseamnă că tigaia este prea rece. Dacă scoate abur şi sfârâie, temperatura încă nu este cea potrivită. Abia când formează bule şi alunecă pe suprafaţa tigăii avem temperatura potrivită, graţie efectului Leidenfrost. Ideea de bază din spatele acestui fenomen este că atunci când un lichid intră în contact cu un obiect foarte fierbinte (cu o temperatură chiar şi de două ori mai mare ca cea a punctului de fierbere) între cele două elemente se formează un strat de vapori care funcţionează ca o barieră protectoare blocând fierberea rapidă a lichidului rămas. Astfel, lichidul pluteşte peste stratul de vapori, el nu va atinge niciodată întreaga suprafaţă a obiectului. Mai exact, sfârâitul pe care îl auzim atunci când stropim tigaia cu picături de apă pentru a verifica dacă este fierbinte se datorează acestui efect.

Prin urmare, atunci când s-a atins temperatura potrivită o să putem găti ouă ochiuri într-o tigaie de metal fără să avem probleme, fără să mai punem la socoteală crusta minunată care se va forma în astfel de tigăi atunci când vom prepara fripturi.

Truc practic în bucătărie: cum să nu ţi se mai lipească mâncarea de tigaie

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite