Uniunea Europeană obligă restaurantele să listeze 14 alergeni alimentari, printre care laptele şi muştarul

Uniunea Europeană obligă restaurantele să listeze 14 alergeni alimentari, printre care laptele şi muştarul

FOTO exploremedicinetv.ro

Restaurantele, cafenelele şi şcolile sunt forţate de Uniunea Europeană să identifice şi să afişeze o listă cu 14 alimente care ar putea cauza reacţii alergice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legea va intra în vigoare anul acesta şi va schimba felul în care este vândută mâncarea din supermarketuri, restaurante, cantine şi şcoli. Oricine vânzător de alimente va fi obligat să încadreze ingredientele produsului vândut înr-una din cele 14 categorii de alergeni alimentari, de la soia, lapte şi muştar la susan, lupin sau dioxid de sulf. Deşi această nouă lege nu va afecta branduri cunoscute, care folosesc o paletă limitată de ingrediente, precum  McDonald’s şi KFC, le va da mari bătăi de cap comercianţilor independenţi, care-şi schimbă felurile de mâncare în funcţie de ingredientele disponibile. 


Prue Leith, bucătar britanic şi star de televiziune, este de părere că aceste schimbări sunt un „coşmar birocratic” pentru persoanele care deţin restaurant mici, care vor fi obligate să treacă în revistă fiecare ingredient din fiecare aliment. „Mă tem că acest lucru va pune capăt inovaţiei şi dorinţei de a experimenta în bucătărie. Legea nu afectează cu nimic lanţurile de restaurante fast-food care nu îşi schimbă meniurile, dar va fi un coşmar pentru bucătarii din restaurantele a la carte”, a spus Leith.

Directorul Asociaţiei Restaurantelor din Marea Britanie a declarat că este ridicol de complicat şi aproape imposibil pentru majoritatea restaurantelor să respecte noua lege. „Deşi este bine intenţionată, este extreme de complicată. Trebuie să analizăm fiecare produs din meniu, şi, de exemplu, dacă vrem să cumpărăm sosuri, trebuie să contactăm producătorii şi să le cerem detalii despre alergeni”, a adăugat bărbatul, care este de părere cel mai bine ar fi ca persoanele cu alergii să atenţioneze chelnerii înainte de a da o comandă. Astfel, aceştia vor fi capabili să precizeze care sunt felurile de mâncare care le-ar putea provoca alergii.

Cei 14 alergeni alimentari:

1. Gluten
2. Crustacee
3. Moluşte
4. Peşte
5. Alune
6. Lupin
7. Alune de copac
8. Soia
9. Ouă
10. Lapte
11. Ţelină
12. Muştar
13. Susan
14. Dioxid de sulf

Penalităţile pentru cei care servesc mâncăruri care conţin incrediente care includ alergeni fără să aducă acest lucru în atenţia clienţilor pot fi severe, chiar şi acum, când legea nu a intrat încă în vigoare, potrivit „Daily Mail”.

În mai 2013, restaurantul din Portsmouth al cunoscutului Jamie Oliver a primit o amendă de 10.500 de euro  după ce chelnerul i-a servit paste unei femei, deşi aceasta a cerut să îi fie adus un aliment care nu conţine gluten.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările