Un renumit bucătar francez cere retragerea stelelor Michelin acordate restaurantului său: care este motivul VIDEO

Un renumit bucătar francez cere retragerea stelelor Michelin acordate restaurantului său: care este motivul VIDEO

Sébastien Bras, alături de tatăl său, Michel Bras, de la care a preluat apreciatul restaurant Le suquet FOTO Getty Images

Unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din Franţa, al cărui restaurant a fost onorat cu trei stele în ghidul Michelin de aproape 20 de ani, a cerut să i se retragă prestigiosul calificativ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sébastien Bras (46 de ani), renumitul bucătar francez care conduce restaurantul „Le Suquet“ din Laguiole, a anunţat că ar vrea să fie scos din „biblia“ gastronomiei franceze din cauza enormei presiuni de a fi judecat pentru fiecare fel de mâncare pe care îl serveşte clienţilor.
 
Este pentru prima dată când un chef solicită să fie scos din ghidul restaurantelor Michelin, fără să fie vorba de o modificare majoră a modelului de business sau a poziţionării, scrie The Guardian.  
 
Bucătarul francez susţine că vrea să poată găti mâncăruri bune, departe de agitaţia ratingurilor şi a grijilor în privinţa evaluatorilor anonimi ai Michelin, care pot sosi la restaurantul său în orice moment. De asemenea, „Le Sequet“ a fost descris constant de evaluatorii Michelin de restaurante ca fiind atât de bun încât te „vrăjeşte“. 
 
Îmbrăcat în haina de bucătar, Sébastien Bras şi-a anunţat decizia într-un material video postat pe Facebook:  „Astăzi, la 46 de ani, vreau să dau un nou sens vieţii mele şi să definesc ceea ce este esenţial. Poate că voi fi mai puţin faimos din cauza asta, dar este o situaţie pe care o accept“, explică bucătarul, adăugând că va continua să gătească la fel de bine, dar fără stresul că fiecare fel de mâncare care va ajunge pe masa clientului ar putea fi analizat de un inspector Michellin, şi cere retragerea celor trei stele.  
 
 
„Eşti inspectat de de două sau trei ori pe an, dar nu ştii niciodată în ce zi. Fiecare fel de mâncare ar putea fi oricând analizat, iar asta înseamnă că, în fiecare zi, unul dintre cele 500 de feluri de mâncare preparate în restaurant ar putea ajunge pe masa unui inspector Michelin, iar presiunea e enormă.“
 
Ca răspuns la decizia bucătarului francez, Claire Dorland Clauzel, membru al grupului executiv Michelin spune că respectă hotărârea acestuia, dar restaurantul va continua să rămână pe lista celor care ar merita o asemenea apreciere.
 
Sébastien Bras este unul dintre cei 27 de bucătari francezi care se află în topul ghidului restaurantului Michelin, dar nu este primul bucătar care se îndepărtează de lumea competitivă a gătitului după standardele Michellin. A preluat afacerea de la părinţii săi, iar în anul 1999 a primit pentru prima dată recunoaşterea Michelin, primind trei stele. 
 
Restaurantul Le Sequet, Franţa FOTO Michel Bras 
 
În 2005, Alain Senderens, unul dintre pionierii bucătăriei moderne franceze, a şocat lumea culinară. Bucătarul a insistat să i se retragă cele trei stele primite, susţinând că oaspeţii au fost orbiţi de luxul excesiv. Mai târziu, a redeschis restaurantul sub alt nume, cu un meniu mai simplu şi mult mai ieftin. 
 
De asemenea, în anul 2008, bucătarul de trei stele Olivier Roellinger şi-a închis restaurantul de lux din localitatea de pescuit Breton, din Cancale, spunând că îşi doreşte o viaţă mai liniştită.
 
citeste totul despre: