Sfaturi de la bucătari: cum pregăteşti perfect peşte la grătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştele preparat la grătar nu este numai delicios, ci şi o mâncare sănătoasă şi uşoară. Chiar dacă pare uşor de pregătit, carnea de peşte pusă pe grătar nu iese mereu atât de bună pe cât ne-am dori, mai ales când nu ţinem cont de câteva detalii la care bucătarii sunt atenţi de fiecare dată.

Chiar dacă se găteşte mai repede decât carnea de pui, porc sau vită, carnea de peşte friptă pe grătar necesită mai multă atenţie pentru a nu rata o masă reuşită. Iată câteva secrete dezvăluite de bucătari publicaţiei Huffington Post.

1. Peştele are nevoie de grăsime pentru a nu se lipi de grătar, iar în acest scop îl puteţi unge cu puţin ulei, unt sau chiar şi cu puţină maioneză. Cu această ocazie puteţi folosi unt aromat cu usturoi sau ulei cu lămâie pentru a-i da o aromă aparte de la bun început.

2. Ustensilele speciale pentru prepararea peştelui nu sunt un moft. Spatulele sau cleştii pentru peşte sunt mai mult decât folositoare, mai ales când întoarcem carnea pe grătar, pentru a nu o rupe. Se pot folosi şi două spatule late din metal, una pentru a desprinde peştele, iar cealaltă pentru a-l sprijini după ce dezlipire. Peştele se întoarce răsucind rapid spatula cu care este ţinut. 

3. Grătarul bine încins ajută la gătirea rapidă a cărnurilor şi scade posibilitatea ca preparatele să se lipească de grătar. Prin urmare, lăsaţi grătarul să se încingă timp de 10 sau 15 minute la foc mare, apoi aşteptaţi să se domolească focul şi puneţi peştele file cu pielea pe grătar. 

4. Din momentul în care peştele a fost aşezat pe grătar, puneţi capacul peste grătar şi nu-l mai mişcaţi. Astfel, carnea se va pătrunde în voie şi va reţine sucurile în interior, plus că nu riscaţi să-l rupeţi. O regulă a bucătarilor profesionişti spune că fiecare bucată/file de peşte, de 2,5 cm-3 cm grosime, trebuie lăsată cel puţin 4-5 minute pe fiecare parte. Dacă vreţi ca peştele să iasă cât mai suculent, puteţi să-l mai ungeţi cu puţin ulei în timp ce se frige. Când peştele este făcut, carnea va avea un aspect opac şi se va desprinde uşor cu furculiţa. Părţile translucide, sticloase, arată că acele porţiuni încă nu sunt făcute. În cazul în care folosiţi un grătar fără capac, ţineţi peştele puţin mai mult pe partea cu pielea decât pe cea cu carne.

5. Când pregătiţi peşte file la grătar optaţi pentru bucăţile mai groase, asta dacă nu doriţi peşte întreg. Cele subţiri se usucă repede, mai ales în cazul peştelui nu foarte gras, şi prin urmare nu vor ieşi la fel de gustoase.
 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite