Secretele preparării celei mai bune ciocolate de casă, dezvăluite de Raluca Pop, fosta concurentă „Chefi la cuţite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ziua Internaţională a Ciocolatei, sărbătorită pe 11 iulie în Europa, dată stabilită oficial de francezi în 1995, vă prezentăm o reţetă sănătoasă şi gustoasă de ciocolată de casă recomandată de fosta concurentă „Chefi la cuţite” Raluca Pop, care a luptat în echipa lui Chef Cătălin Scărlătescu.

De când boabele arborelui de cacao au fost transformate în pudră, oamenii sunt obsedaţi de ciocolată. O consumăm aproape zilnic, însă de cât timp? 

Ciocolata a apărut în America Centrală acum aproximativ 4.000 de ani. Cacaua provine din fructul arborelui de cacao, fiind produsul final al unui proces ce implică prăjirea şi pisarea boabelor. Iniţial preparată ca un amestec între pudra de cacao şi o băutură, ciocolata de băut era folosită de indigeni în importante ritualuri religioase şi sociale de-a lungul bazinului amazonian şi America Centrală, inclusiv de mayaşi şi de azteci. Boabele de cacao erau atât de valoroase încât în Imperiul aztec erau folosite ca monedă, relatează News Discovery.

În prezent, ciocolata este considerată un deliciu “suprem“, care nu poate lipsi din meniul nostru atunci când vrem să ne răsfăţăm cu ceva dulce.

Europenii au descoperit mai târziu ciocolata, undeva prin secolul al XVIIl-ea, fiind considerată un important şi valoros bun de schimb. De exemplu, spaniolii preparau ciocolata cam în aceeaşi manieră ca şi nativii americani, prăjind şi pisând boabele, însă tot ei au fost cei care au adăugat zahărul, un ingredient–cheie care avea să transforme pudra de cacao, amăruie la gust, într-un produs dulce. Acest adaos avea să transforme total gustul ciocolatei.

Secolul al XIX-lea a dus însă schimbări şi inovaţii în producţia de cacao permiţând preţurilor să scadă. Astfel, ciocolata s-a transformat într-un produs la care avea acces un public mai larg, nu doar bogaţii. 

Ciocolata di Modica, recomandarea Ralucăi Pop

Fosta concurentă Raluca Pop, ajutorul lui Chef Cătălin Scărlătescu în ultimul sezon al emisiunii „Chefi la cuţite“, difuzată la Antena 1, ne-a propus o reţetă sănătoasă de ciocolată de casă, numită Ciocolata di Modica, diferită de reţeta tradiţională cu care probabil sunteţi obişnuiţi. 

 „Este o reţetă unică şi inedită cu o poveste pe măsură“, în opinia fostei concurente „Chefi la cuţite“. Şi asta pentru că despre acest preparat se spune că s-a născut în sânul civilizaţiei aztece şi că ar fi primul tip de ciocolată care a apărut în Europa. 

image

De ce trebuie să încercaţi Ciocolata di Modica?

Diferenţa dintre ciocolata tradiţională care se topeşte în gură încă de la prima muşcătură şi Ciocolata din Modica (aşa cum se prepară în oraşul istoric Modica, din Sicilia, Italia) este că cea din urma “dă dovadă de mai mult caracter“. după cum spune Raluca. Adică, în timp ce dinţii străpung tableta de ciocolată, cerul gurii este surprins de granulele de zahăr care se amestecă delicat cu cacaoa amară, de bună calitate, care face ca aromele să explodeze.

image

De ce aveţi nevoie?

Pentru a prepara Ciocolata di Modica aveţi nevoie de o crăticioară pentru bain-marie, un termometru de patiserie, formele în care turnăm ciocolata, pastă de cacao de buna calitate (poate fi găsită în magazinele specializate) şi zahăr brun sau alb în funcţie de preferinţe. Cantităţile de pastă de cacao şi de zahăr vor fi egale.

Mici secrete

Dacă iubiţi gustul clasic de ciocolată, vă puteţi opri aici. Dar dacă sunteţi deschişi altor arome, amestecul îl puteţi combina cu peperoncino, scorţişoară, cardamon, nucşoară, portocală, vanilie, piper alb, ghimbir, sare sau alune de pădure, recomandă Raluca Pop. 

Mod de preparare 

Pentru a prepara ciocolata, topiţi pasta de cacao la bain-marie, iar când temperatura ajunge la 35-36 grade C (aici este necesar termometrul) adăugaţi zahărul şi eventualele arome. Amestecaţi bine fără să creşteţi temperatura. Datorită temperaturii scăzute zahărul nu se poate topi şi asta îi dă o textură crocantă ciocolatei, lăsând doar aromele să se îmbine. Când temperatura scade la 30 de grade, ciocolata se toarnă în formele alese, iar apoi se lasă la răcit. Fosta concurentă „Chefi la cuţite“ vă recomandă să o serviţi alături de cei dragi, mai ales de Ziua Internaţională a Ciocolatei.

image

Foto Arhiva Raluca Pop

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite