Sarmale maramureşene cu păsat

Sarmale maramureşene cu păsat

Sarmale maramureşene cu păsat. FOTO culinar.ro

Reţeta pentru sarmale diferă de la o regiune la alta a ţării, aşa că cei care vor să încerce şi alte variante ale acestui gustos preparat tradiţional pot să prepare sarmale maramureşene cu păsat în loc de orez.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sarmale maramureşene cu păsat în loc de orez

Păsatul este, de fapt, porumb măcinat ceva mai mare decât făina de mălai. Pe vremuri, în zona Maramureşului, gospodinele preparau sarmalele cu păsat în loc de orez, pentru că orezul era destul de scump. Astăzi încă se mai fac sarmale cu păsat, dar se poate adăuga la reţetă şi orez, dacă dorim.

Ingrediente pentru sarmale maramureşene cu păsat

  • 1 varză murată
  • 1 kg de carne tocată (amestec de porc şi vită)
  • 1 cană de orez
  • 1 cană şi jumătate de păsat (sau 300 de gr. de păsat, dacă nu punem orez)
  • 2 cepe
  • 2 ouă
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 2 cârnaţi afumaţi
  • 1 bucată costiţă afumată

Sarmale maramureşene cu păsat. Mod de preparare:

Înainte de pregătirea sarmalelor, lăsaţi păsatul la înmuiat în apă caldă timp de 2 ore. Varza, de asemenea, dacă este prea acră sau sărată, lăsaţi-o în apă pentru o vreme. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în puţină untură sau ulei. Carnea tocată se amestecă apoi cu păsat, orez, ceapa călită, ouăle crude, sarea, piperul şi cimbrul. După ce aveţi gata amestecată compoziţia, treceţi la împachetat sarmalele.

Într-o oală încăpătoare aşezaţi resturile de frunze până când fundul recipientului este acoperit. Puneţi costiţa afumată pe patul de varză, apoi aşezaţi un rând de sarmale, urmat de un rând de cârnaţi tăiaţi felii şi iar un rând de sarmale, până când deasupra va rămâne un rând de sarmale, după cum notează mamebune.ro.

Turnaţi apă în oală până la ultimul rând de sarmale, dar fără să le acopere cu totul. Gospodinele din Maramureş acoperă sarmalele cu o farfurie aşezată cu fundul în sus, iar peste ea pun o cană mare, plină ochi cu apă, pentru ca sarmalele să fiarbă mai bine. Totul se lasă la fiert timp de o oră şi jumătate, până când compoziţia este făcută bine. Puteţi să le mâncaţi cu smântână şi mămăliguţă alături. Poftă bună!
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările