Reţete mediteraneene care te ajută să trăieşti mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile au demonstrat, încă o dată, că dieta mediteraneană oferă mari beneficii sănătăţii noastre. „The Guardian“ a alcătuit o listă cu reţete gustoase şi sănătoase pe care le poţi încerca la prima cină în familie.

Pulpă de miel cu măsline negre

Măslinele picante pot fi introduse între straturile pulpei de miel. Se serveşte cu pâine crocantă sau cu must. Gramajele sunt pentru şase porţii. 

100 grame de făină condimentată

6 linguri de ulei de măsline

3 cepe mari, tăiate în felii subţiri

2 frunze de dafin

400 grame de cartofi, tăiaţi bucăţi 

4 morcovi, tăiaţi cuburi 

1 legătură de ţelină, tăiată cuburi

4 căţei de usturoi, 3 tăiaţi felii subţiri, al patrulea tocat mărunt

3 linguri de pastă de tomate

350 mililitri de vin alb sec

800 mililitri supă de pui

80 grame măsline negre, cu sâmbure

1 crenguţă de rozmarin proaspăt 

Sare şi piper negru proaspăt măcinat

Sucul şi coaja rasă fin de la două lămâi

Un mic buchet de frunze de pătrunjel, fără tulpini, tocat mărunt

Se încălzeşte cuptorul la 160 de grade Celsius. Mielul se trece prin făină. Se pun patru linguri de ulei într-o tigaie mare şi, pe un foc de nivel mediu spre mare, se pun pulpele de miel unele lângă altele, înainte de a le aşeza deoparte pe o farfurie.

Se adăugă restul de ulei în tigaie, se reduce focul la mediu-scăzut şi se căleşte uşor ceapa cu frunzele de dafin, amestecând din când în când, aproximativ 15 minute. Se adaugă cartofii, morcovii şi ţelina, se amestecă timp de cinci minute, apoi se adaugă usturoiul felii şi pasta de tomate, şi se călesc pentru un minut.

Se toarnă vinul, se lasă să fiarbă pentru câteva minute, apoi se toarnă în supa de pui. Se aduce la foc mic, iar mielul pe pune în tavă împreună cu măslinele, rozmarinul, sarea şi piperul negru măcinat. 

Se aduce la foc mic, se acoperă cu o folie de copt şi un capac şi se pune la cuptor timp de două ore, până când carnea este foarte fragedă.

După două ore, se scoate din cuptor şi se amestecă împreună cu sucul de lămâie. Chiar înainte de servire, coaja de lămâie, pătrunjelul şi usturoiul tocat se amestecă şi se presară peste pulpele de miel.

Sardine escabeche 

50 mililitri de ulei de măsline

2 cepe mici, tăiate în felii subţiri

4 morcovi medii, tăiaţi în felii subţiri

50 mililitri de oţet din vin alb 

4 sardine, fără măruntaie

Sare şi piper proaspăt măcinat

Un buchet de coriandru, tocat

Sardine escabeche Guardian

Sardine escabeche FOTO „The Guardian“

Se pun două linguri de ulei de măsline într-o tigaie. Se adăugă ceapa la foc mediu, timp de trei minute, şi se călesc până când sunt moi.

Se adăugă morcovii felii, se asezonează şi se gătesc cu ceapa pentru aproximativ cinci minute. Se adaugă oţetul din vin alb şi se fierbe timp de două minute. Legumele trebuie să fie puţin crocante. Acestea vor fi lăsate la căldură în timp ce se încălzeşte o lingură de ulei într-o altă tigaie. Sardinele se asezonează cu sare şi piper şi se prăjesc la foc mediu timp de două minute, pe fiecare parte.

Coriandrul se amestecă împreună cu ceapa şi morcovii şi sardinele se servesc deasupra.

Tartă de chimen dulce şi anşoa

2 linguriţe de şofran

350 grame făină, plusează mai multă pentru frământare

25 grame de unt fără sare

1 linguriţă de drojdie uscată instant

2 linguriţe jumătate de sare

3 căpăţâni de chimen dulce, tăiat în felii subţiri

1 linguriţă de zahăr

1 lămâie stoarsă

2 căţei de usturoi, tocaţi mărunt

1-2 cutii mici de hamsii în conserve în ulei, scurse

Măsline verzi

Se pune şofranul într-un vas şi se acoperă cu 50 mililitri de apă clocotită. Se lasă timp de 10 minute, apoi se adaugă 150 mililitri de apă caldă. Într-un castron, se freacă făina şi untul, se adaugă drojdie, o linguriţă jumătate de sare şi apa cu şofranul şi se amestecă până se obţine un aluat moale. Se acoperă şi se lasă timp de două ore. Nu este nevoie să fie frământat.

Se pun chimenul dulce, o linguriţă de sare şi una de zahăr, sucul de lămâie, usturoiul şi 250 mililitri de apă într-o tigaie, se acoperă şi se fierbe timp de 20 de minute. Se scoate capacul şi se fierbe uşor timp de 20 minute, până se usucă, apoi se lasă deoparte până se răceşte. Se întinde aluatul pentru a acoperi o tavă cernută cu făină, de 30 pe 20 centimetri, apoi se lasă să crească timp de 30 de minute. Amestecul se acoperă cu chimenul dulce, se presară cu anşoa, se adaugă măsline pe deasupra şi se coace la 240 grade Celsius pentru 20-25 de minute.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite