Când prunele sunt mai tari, din ele se face dulceaţă simplă sau din prune umplute cu nuci, compot, găluşte-gomboţi, compot sau tot felul de prăjituri, tarte şi plăcinte. Toate aceste reţete delicioase cu prune le puteţi găsi aici, pe blogul Poftă bună! Reţete cu Gina Bradea.

Dar când prunele sunt bine coapte, pârguite, dulci ca mierea celor mai harnice albine, atunci prunele sunt numai bune de făcut magiun fără pic de zahăr. 

În ziua în care culeg prunele pentru magiun, nici că-mi mai trebuie altă mâncare. Pun 10 prune-n coş şi una-n gură, că parcă tare mi-e milă de frumuseţea lor :) 

Dacă sunt foarte bine coapte, sucul acela dulce şi parfumat e roşiatic şi se lipesc mâinile de parcă abia le-ai băgat în lipici. Iar când pui totul pe foc... Doamne cât de bine miroase, parcă a trandafiri, parcă a prune, parcă a ....Raiul pe Pământ! :) 

La ţară se face în ceaune mari, imense, şi durează multe ore până când amestecătură parfumată scade suficient. Trebuie amestecat des, să nu se lipească. Dar la oraş, eu îl fac la cuptor. Am câteva secrete vechi, învăţate de la bunicuţa moldoveancă şi vi le spun şi vouă cu mare drag.

Vă las reţeta video, ca să vedeţi tot ce fac eu şi să-mi auziţi şi vocea dulce de moldrogeancă:


Spor la gătit gustos şi sănătos!