Reţetă inedită de sezon: dulceaţă de ceapă roşie cu must

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dulceaţă de ceapă roşie cu must. Foto recipeshubs.com
Dulceaţă de ceapă roşie cu must. Foto recipeshubs.com

Fiind o reţetă inedită de toamnă, dulceaţa de ceapă roşie cu must poate atrage cu uşurinţă atenţia musafirilor. Preparatul cu accente franţuzeşti poate fi servit cu pâine proaspătă sau la fripturi.

Se spune că are accente franţuzeşti, dar dulceaţa de ceapă roşie este cu siguranţă şi pe placul românilor. Mulţi se miră atunci când aud de existenţa acestui preparat, însă gustul de excepţie îl face să ocupă o poziţie fruntaşă în  clasamentul celor mai bune dulceţuri. Aceasta poate fi folosită ca atare, cu unt şi pâine proaspată, sau poate fi servită alaturi de fripturi.

Ingrediente:

5 kilograme de ceapă roşie

50 grame de ulei de măsline

50 grame de ulei de seminţe de strugure

3 litri de must din struguri roşii

zeama de la o portocală şi două lămâi

2 kilograme de zahăr

5 cuişoare

1/4 baton de scorţişoară

20 de boabe de piper

o crenguţă mică de rozmarin

Curăţă şi taie solzişori ceapa roşie (ceapa alungită, cu foi dure şi miezul rozaliu), acoper-o cu apă şi cuburi de gheaţă pentru cinci minute pentru a deveni casantă, scrie uicamihai.blogspot.ro.

  Ceapa tocată se pune în recipientul de făcut dulceaţă, în cincizeci de grame de ulei de măsline şi cincizeci de grame de ulei de seminţe de struguri. Căleşte ceapa numai un pic amestecând încontinuu şi când nu mai sfârâie, semn că ai evaporat lichidul, toarnă deasupra mustul pe care de dinainte l-ai pus să fiarbă la foc mic până ai obţinut un litru de lichid gros şi omogen.

Acest must fiert, turnat peste ceapa uşor călită, mai primeşte zeama de la o portocală şi două lămâi, două kilograme de zahăr, cinci cuişoare, un sfert de baton de scorţişoară, douăzeci de boabe de piper şi o crenguţă mică de rozmarin.

Se fierbe dulceaţa pe îndelete la foc moale, având grijă să amestecăm până se leagă pe farfuria răcită în frigider. Se mai stropeşte cu puţin ulei din seminţe de struguri şi se pune fierbinte în borcane sterilizate. Poftă bună!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite