Reţetă de cozonac din Bucovina cu umplutură de măr călit şi multă nucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu multe nuci şi măr călit, reţeta de cozonac din Bucovina este una dintre cele mai apreciate metode de preparare a tradiţionalului desert. Necesită timp, dar rezultatul garantează satisfacerea poftei oricărui mofturos.

Ingrediente reţetă cozonac din Bucovina:

  • 530 g făină
  • 100 g zahăr pudră
  • un plic drojdie uscată
  • 3 ouă
  • 120 ml apă
  • 150 g unt
  • un praf sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • un kg mere
  • 150 g nuci
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr pudră

Ingrediente pentru copt:

  • 2 gălbenuşuri

Ingrediente pentru sirop

  • 150 ml apă
  • 250 g zahăr pudră

Mod de preparare cozonac din Bucovina

Cu o seară înainte de prepararea cozonacului, se amestecă făina cu zahărul şi drojdia. Se adaugă apa, ouăle, unul câte unul, şi se ameste­că. Se pun sarea şi untul tăiat cubuleţe, amestecând bine. Se frământă aproximativ 10 minute, până ce aluatul se desprinde de pereţii vasului. Apoi, vasul se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la frigider peste noapte. 

A doua zi, merele rase se călsesc 10 minute în unt. Odată înmuiate se trece vasul pe foc şi se pune zahărul. Se scoate aluatul de la frigider. Se împarte aluatul în două pe masa presărată cu făină, se umplu cele două foi cu mere, se presară nuci mărunţite şi se rulează.

Se taie în două pe lung şi se împletesc cele două jumă­tăţi ale fiecărui cozonac, cu umplutura în afară.

Se aşază cozonacii în forme de copt tapetate cu hârtie, se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut 90 de minute. Se ung apoi cu gălbenuş şi şe coc 30 de minute. Între timp se face siropul, pentru care zahărul şi apa se fierb.

Cât sunt cozonacii calzi se ung cu sirop din belşug şi se lasă în tavă să se răcească.

Sursă: restaurantedelux.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite