Unele dintre ele au fost mediatizate şi cunoscute cu mult înainte să se deschidă, şi deci aşteptate cu multă curiozitate. Despre altele am aflat după ce s-au deschis, fie că ne-au scris ei înşişi, cu informaţii de la cititori, sau pur şi simplu trecând prin faţa lor şi văzând ceva nemaivăzut înainte acolo.

Nu sunt puse în ordine cronologică sau a vreunei importante oarecare, ci după cum îmi amintesc de ele. Nu am ajuns la trei dintre cele cincizeci, însă pe celelalte le-am vizitat pe toate, am mâncat şi am scris despre ele pe site, în detaliu. Aşa că nu mai repet aici ce am zis despre fiecare, ci doar le enumăr.

Raionul Floreasca, fratele mult mai mare al Raionului de Peşte din Piaţa Dorobanţilor, s-a deschis de câteva zile şi a fost unul dintre cele mai aşteptate momente de pe piaţa gastronomică bucureşteană. Au confirmat aşteptările, se va vorbi mult de el.

Becker Brau, marea berărie din Rahova, deschisă chiar de 1 mai, îşi va revendica şi ea un loc foarte sus în topul berăriilor bucureştene de succes.

Restaurante noi şi la Timpuri Noi! O deschidere spectaculoasă a avut şi Carnivale Food Market, food court-ul de la Timpuri Noi. Au deschis în etape, de la începutul anului încoace, şi acum sunt în formaţiunea completă, cu marele restaurant Biutiful Downtown, de o parte, şi apoi cu restaurantele mai mici de tip street-food din food-court: Zaitoone Express (mâncare libaneză), Japanos (mâncare japoneză), Gattini Pasta (paste italieneşti), Camionetta (pizza), şi Meatic by Adi Hadean (o bucătărie creativă, ceva ce duce către Noua Bucătărie Românească Fină). Merită o vizită acolo, e spectaculos, mâncarea bună, doar înghesuiala nu se potriveşte cu aşteptările unei mese care să lase toate amintirile plăcute.

Multe restaurante noi în Floreasca. Mult mai aşteptată a fost, însă, deschiderea Agora Floreasca, food-court-ul din fosta mare hală a Pieţei Floreasca. De Raionul de Peşte Floreasca am zis mai sus, acesta fiind şi ultimul deschis, în ordine cronologică. Primul a fost YASOU, un restaurant grecesc, chiar în ultimele zile ale lui decembrie.

Apoi Sara (Agora Floreasca), duplicatul lui Sara de pe Popa Petre, cu bucătărie italienească tradiţională, dar şi cu o băcănie cu delicatese tot de la ei. Mare succes au şi aici.

Paul (Agora Floreasca) au deschis şi ei la puţin timp după Sara, prin martie, un bistrou, adică ceva mai mult decât patiseriile pe care le vedem în multe locuri din Bucureşti. Îi spun, destul de pretenţios, Restaurantul Paul, ca să se diferenţieze mai bine de patiserii. Sunt cel mai “low profile” dintre cele de la Agora Floreasca, până acum.

Mult mai interesantă a fost apariţia primului restaurant al celor de la Mega Image, Maison des Chefs by Mega Image. Au adus un tânăr chef foarte talentat, pe Alexandru Iacob, şi au construit un concept care prinde teren şi în Bucureşti: bistrou, băcănie, wine-shop şi brutărie. Pentru aceasta din urmă atrăgându-i şi pe cei de la Arc Bakery în proiect.

Şi să amintim şi pe The Beer Institute, deschis tot acum, chiar dacă nu e de mâncare acolo. Sunt un shop de bere artizanală, cu vreo 50 de tipuri diferite de bere, pe care le poţi şi degusta la cele câteva mese din spate.

B4 Market e altă braserie foarte aşteptată, deschisă de vreo două săptămâni pe Beller, în Parcul Floreasca. Foarte bine făcută, conceptul cu all-day breakfast e interesant şi dă bine la public. Succesul a fost fulminant încă din prima zi, şi cred că va rămâne la fel de ridicat şi în continuare. E a celor care au E3 by Entourage, în apropiere.

Restaurante noi şi în nord. Neaşteptat de bun este şi NADASAN, un restaurant cu specific asiatic (extrem oriental) deschis de vreo lună în Cartierul Francez de nişte ucraineni care vorbesc româneşte. Mâncare bună, preţuri rezonabile, amenajat frumos. A fost Pippo’s înainte acolo.

Gura Portiţei e un restaurant mare de peşte românesc în Parcul Herastrau, deschis de vreo două luni de către cei care înainte aveau Patru Anotimpuri, ceva mai jos, tot în parc. Un restaurant mai pe “stil vechi”, aşa cum sunt toţi cei pe care i-am văzut acolo, şi acum, şi la cel de dinainte. Sunt în partea dinspre Şoseaua Nordului, în locul fostului Bel Mondo, care s-a mutat în locul lor, adică unde a fost Patru Anotimpuri. E o raritate să vezi că două restaurante mari schimbă sediile între ele, pur şi simplu…

Şi da, Bel Mondo (Herăstrău) e un restaurant nou, se poate spune, deschis şi el tot de curând. Foarte diferit de marile restaurante scumpe ale zonei, am zis că e un fel de cantină a săracilor Herăstrăului, când am scris despre ei. E, probabil, cel mai provincial dintre toate cele de acolo.

Tot în Parcul Herăstrău, dar în extrema cealaltă a ierarhiei sociale, s-a deschis It Cucina. E în locul fostului Limo Cuisine, şi al aceloraşi patroni italieni, din câte mi s-a spus. Nu e doar o schimbare de nume, au făcut şi o reamenajare radicală, acum arătând mult mai bine. Şi o schimbare în bucătărie. Nu mi s-a părut că e ceea ce spun ei pe site că ar fi acolo, dar să le mai dăm puţin timp ca să arate ce pot.

Lido’s Brasserie s-a deschis în februarie, la Hotelul Lido, în stilul luxului oriental etalat deja la Phoenicia Hotel şi la Mandaloun ale lui Mohamad Murad. Restaurant de succes datorat poziţiei în centrul centrului Bucureştiului, în primul rând, însă şi unei clientele care vine după cunoscutul libanez, oriunde se duce şi deschide ceva.

O berărie mare s-a deschis şi la periferia oraşului, pe Ionescu Siseşti, spre Băneasa. Draft Pub – Tankeria Ursus e bine făcută, mâncare bună, va avea succes în locurile acelea încă puţin explorate de către marile nume ale restauraţiei bucureştene.

Patrizia Paglieri, italianca pe care mulţi patroni de restaurante o ştiu altfel decât se vede în televizor, a deschis şi ea Allucinante by Patrizia. În februarie, chiar lângă noua Catedrală a Mântuirii Neamului. Am fost acolo, am mâncat, m-am mirat de ce a lăsat să iasă pe sală, dar mi-am zis că sunt şi ei în primele zile şi că altă dată va fi mai bine. Şi am descris şi un dialog de film de comedie cu micul Paglieri, fiul Patriziei. Merită citit. Şi, în mod special, răspunsul juniorului… 

În februarie s-au deschis, de asemenea, mai multe restaurante. Ciorbe şi Plăcinte, un bistrou fast-food cu ciorbe şi plăcinte moldoveneşti făcut de nişte basarabeni pe Magheru. Apoi La Piovra, pe Clucerului, în locul lui Olio. Un restaurant mare, cu bucătărie tradiţională, italiană şi românească. Numele întreg, La Piovra pizza & pasta & more, e relevant pentru specific. Mâncarea e relativ bună şi la preţuri rezonabile.

Mai e Restaurant Baroque, la care nu am ajuns încă, în locul unui restaurant cu specific etnic, Conacul Gagauz, care s-a mutat în altă parte. Iar în Promenada Mall s-a deschis Sushi Terra, cu bucătărie japoneză populară, cu preţuri ceva mai mici decât la alte restaurante de sushi şi mâncare asiatică.

BiBO Restaurant e un bistrou de hamburgeri (si nu numai) intre Beller si Floreasca, in locul lui Atypic. Mic, dar interesant şi bine făcut.

Mom O’Clock e o cafenea child-friendly. Ba mult mai mult decât atât, se poate spune, e o cafenea făcută special pentru copiii foarte mici cu mămici în braţe. Prin cartierul Primăverii, deschisă în martie. Au şi ceva de mâncare acolo şi e foarte utilă celor din grupul ţintă.

Evreii şi-au deschis Chabad House, un restaurant cu toată mâncarea kosher, la Piaţa Romană, în locul fostului restaurant ţigănesc. Şi tot acolo, lângă Pinion, s-a deschis Matcha Bar, o ceainărie interesantă cu bistrou, în care poţi mânca pe o mică terasă frumoasă şi umbroasă în spate.

S-au deschis şi ultimele restaurante din seria de şase de pe malul Dâmboviţei, pe promenadă, între Piaţa Unirii şi Biblioteca Naţională. Mai bune şi mai interesante decât ne aşteptam, am scris de bine despre toate, cel mai mult plăcându-ne Get Naked by Bordello şi Aici. Tot acolo s-a deschis şi JO Lounge Bistro, cu puţin înaintea lor.

Alt restaurant mare deschis de câteva luni este Lazoo Restaurant & Lounge, din Pădurea Băneasa, chiar vizavi de Zoo (de unde îşi trage şi numele). Restaurant mare, bine făcut, terasa imensă în pădure. Patron cu logică din altă lume decât a noastră, l-am provocat la o discuţie printr-un articol lung, care care credem că ar merita să fie citit şi de mulţi alţi manageri de restaurante.

O nouă încercare la Mărul de Aur, de data aceasta chiar sub acest nume, într-o tentativă de resuscitare a faimosului brand. Şanse mici de reuşită, fiindcă lumea s-a schimbat cu totul între timp, dar noi chiar ne dorim să aibă succes.

Baieţii cu M60 au înlocuit Kane cu pizzeria Mamizza, pe Tunari. Şi cred că bine au făcut, pentru că succesul a venit chiar din prima zi. Pizza scumpă, dar bună. La fel ca şi restul celor câteva feluri de mâncare pe care le-au pus în meniu.

Că tot eram la pizza, italianul care a deschis Pizza Leggera la Piaţa Romană, în locul lui La Plăcinte, ne-a dat cel mai halucinant subiect de articol din ultimul an. Chiar insist să-l citiţi.

GastroLab e un mare restaurant în Piaţa Victoriei, în complexul acela nou de business şi restaurante de lângă guvern, în locul lui AV8. Au şi un mare magazin de vinuri acolo, şi împreună cu mâncarea bună şi originală pe care o au, am avut câteva mese de zile mari la ei. Au o bucătărie ardelenească ungurească nouă, creativă, ceva ce bate clar către echivalentul etnic al Noii Bucătării Româneşti Fine, despre care am vorbit atât în ultime vreme.

Un restaurant mediocru într-un impozant palat este Gramont Cuisine & Wine, de la Palatul Suter, redeschis ca hotel. Sper că într-o zi să găsească şi formula care, dacă nu poate să facă să-i crească şi mai mult reputaţia locului, măcar să nu i-o strice. Nu le va fi deloc uşor, dar sper să-şi pună mintea la contribuţie mai mult decât până acum.

În extrema cealaltă, unul mic, dar foarte bun este Ora Experience, de pe Calea Floreasca. Un foarte talentat bucătar grec şi o mica galerie de artă contemporană sunt o combinaţie pe care merită să o încercaţi.

Cei doi asociaţi care au avut restaurantul Bocca din Cartierul Francez s-au despărţit. Unul a rămas acolo şi a deschis un alt restaurant, sub numele Il Capo. E la fel ca şi cel de dinainte. Celălalt s-a dus în Primăverii şi a luat impozanta vilă în care a fost închisul acum La Estancia by La Rambla. A făcut un restaurant mai puţin decât mediocru acolo, cu acelaşi nume, Bocca. Nu am înţeles defel după ce logică…

Poate că ar mai fi de menţionat Sultan, un fast-food turcesc ieftin, dar cu mâncare surprinzător de bună pe Bulevardul Unirii, şi AVIDO, un mic bistrou cu mâncare de casă, deschis de două fete inimoase în Piaţa Floreasca.

Ieri s-a deschis Aizkora Gastrobar, cu bucătărie hispano-bască contemporană, zic ei. Nu am fost, dar mă voi duce curând, curiozitatea e mare. Sunt pe Calea Dorobanţilor, între ASE şi Perla.

Alex Petriccean cred ca a deschis deja noul lui restaurant, numit NOUA, probabil de la Noua Bucătărie Românească Fina, al cărei fondator principal este şi considerat, de altfel. Nu ştiu unde este, nu am ajuns încă.

Şi încă un mare restaurant pe care Mircea Dinescu ar fi trebuit să-l fi deschis deja de vreo lună, dar nu ştiu de ce întârzie, pentru că totul e gata acolo. Într-o mare casă din spatele Halei Traian. Bucătărie românească tradiţională - specialitatea lui, adică -, pe alocuri reinterpretată. I-a pus şi firmă afară, scrie Politică & Delicateţuri pe ea. Am fost la el la un eveniment privat, pe care l-a făcut înainte de deschidere. A fost bun şi interesant...

Sunt sigur că au mai fost deschise de curând şi altele, mai ales în zonele îndepărtate de centru, în care eu ajung mai rar. Dacă ştiţi de ele, vă rugăm să ne scrieţi...