Dovleacul, mai mult decât un simplu decor de Halloween

Dovleacul,
mai mult decât un simplu decor de Halloween

Adoptat cu entuziasm ca multe alte sărbători consumeriste, Halloween-ul e la doar două nopţi distanţă. Petrecerile au început însă în cluburi încă din weekend-ul trecut, cu costume, băuturi sângerii şi dovleci sculptaţi. Însă dovlecii cu feţe vesele, triste sau înspăimântătoare pot fi mai mult decât elemente de decor. Pot împodobi nu doar o casă, ci pot fi transformaţi în preparate savuroase.

Ştii să decodezi eticheta sticlei de vin?

Ştii să decodezi eticheta sticlei de vin?

Pentru mulţi dintre noi, eticheta de pe sticla de vin poate semăna cu o limbă străină şi uneori, chiar poate fi într-o limbă străină, în funcţie de locul unde a fost produs vinul. Cu termeni precum „Denominazione di Origine Controllata” sau „fecundaţie primară non-inoculată”, am putea spune pe bună dreptate că citim ghidul staţiei spaţiale internaţionale.

Cum să găteşti calamarul perfect

Cum
să găteşti calamarul perfect

Scriitorul Alan Davidson a spus că „cefalopodele sunt consumate mai puţin din cauza faptului că oamenii sunt speriaţi de aspectul lor“. Dar asta nu trebuie să te împiedice să te bucuri de una dintre cele mai bune mâncăruri din lume.

Cum să găteşti pilaful perfect

Cum
să găteşti pilaful perfect

Mulţi consideră pilaful ca fiind cea mai bună garnitură a vremurilor moderne. Dar, de fapt, pilaful este bătrân, vine din vremuri apuse şi pregătirea lui este atât de complexă, încât definiţia din dicţionarul Oxford este prea scurtă şi un pic defăimătoare: „o metodă orientală de a găti orezul în aşa fel încât fiecare bob să rămână separat”.

Mituri dărâmate: pâinea este bună

Mituri
dărâmate: pâinea este bună

De la pâinea prăjită unsă cu de unt, la un sandviş simplu, pâinea era odată un aliment nelipsit din alimentaţie. În ultimele decenii, însă, acest aliment a suferit o lovitură serioasă de imagine şi a devenit un fel de „monstru“, ceva de evitat, cu care trebuie să te lupţi.

Gustul dulce al succesului: de ce se vând mai bine ca oricând cărţile de bucate?

Gustul dulce al succesului: de ce se vând mai bine ca oricând cărţile de bucate?

Suntem la un click distanţă de orice ne interesează: mobilă, mâncare, haine, credite, dinţi, cărţi, orice. Tot la un click distanţă sunt şi soluţiile gratuite la situaţiile din viaţa noastră. Cum ar fi bucătăria şi reţetele de care avem nevoie. Şi în ciuda acestor beneficii, o ştire potrivit căreia cărţile de bucată au înregistrat vânzări record face senzaţie.

Surse vitale de fibre

Surse vitale de fibre

Alimentele bogat în fibre sunt o adevărată binecuvântare pentru organism. Pe lângă beneficiile sistemului digestiv (prevenirea constipaţiei, a hemoroizilor şi a cancerului de colon), fibrele diminuează nivelul de colesterol şi cantitatea de zahăr din sânge. În cele ce urmează îţi prezentăm alimentele cu cel mai mare aport de fibre, dar şi avantajele adiţionale ale acestora.

Cocktailurile roşii, din nou la modă

Cocktailurile roşii, din nou la modă

Fie că au fost descoperite de o nouă generaţie, fie că au avut parte de un marketing foarte bun, cocktailurile roşii sunt din nou la modă. În ultimele zile de vară, o băutură rece şi aromată te poate ajuta să păstrezi încă puţin senzaţia de vacanţă.

În ultimii 30 de ani, de când legăturile cu Occidentul s-au reluat influenţând atât cultura, societatea, cât şi obiceiurile culinare, de când frontierele nu mai sunt bariere de netrecut ci puncte de trecere şi de circulaţie, am constatat popularitatea în creştere a multor preparate culinare din alte ţări, deşi, într-un fel sau altul, acestea se regăsesc şi în bucătăria tradiţională românească.

acum 8 luni · comentarii (22)

Aria TNB e restaurantul panoramic de pe acoperişul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), deschis de vreo două luni. Cei care au 18 Lounge, restaurantele şi cafenelele The Embassy şi probabil că şi altele, au preluat ambele spaţii puse la dispoziţie de către TNB pentru acest scop, adică pentru a face restaurante. Pe primul l-au deschis în vară, Angelo Grasso. Am scris despre el, mi-a plăcut cum l-au amenajat, şi mâncarea a fost şi ea destul de bună.

acum 2 ani · comentarii (0)

Am auzit de multe ori vorbindu-se despre restaurante cu adevărate bucătării fine şi fine dining în afara Bucureştiului, însă nu am ajuns până zilele trecute la vreunul dintre acestea. Toate cele menţionate sunt în Ardeal, în special la Cluj şi în zona Braşovului. Oltenia, Dobrogea sau Moldova nu au apărut vreodată în discuţii, şi nici nu cred că se va întâmpla prea curând. Dar tare aş vrea să mă contrazică cineva...

acum 2 ani · comentarii (0)

Scriam zilele trecute că nu am văzut niciodată până acum atâtea deschideri de restaurante noi în Bucureşti. Ceea ce înseamnă că şi închiderile sunt la fel de multe, fiindcă majoritatea celor noi au luat locul altora care au fost acolo. Uneori într-un şir mai lung de dispariţii şi apariţii în aceeaşi casă. Câteodată ale aceloraşi proprietari, care încearcă alt concept, cu altă bucătărie şi cu alt nume, dacă cel de dinainte nu a mers bine.

acum 3 ani · comentarii (1)

Niciodată nu am văzut atâtea restaurante noi, câte au apărut în ultimele luni în Bucureşti. Şi le cunosc bine pe cele din oraş, de treizeci de ani mănânc zilnic la câte unul dintre ele, dacă nu chiar la două într-o singură zi. Iată-le pe cele deschise în ultimele luni – şi nu am inclus aici şi cafenelele mici, ci numai restaurantele şi localurile în care poţi mânca.

acum 3 ani · comentarii (1)

Am citit de atâtea ori Căldură Mare a lui Caragiale, filmul cu Radu Beligan şi Marin Moraru nu cred că poate fi uitat de cineva, ba ţin minte şi teatrul radiofonic. Şi am considerat întotdeauna celebrul dialog ca o ficţiune, o născocire genială a imaginaţiei lui Caragiale. Asta până astăzi, când am realizat cu uimire că scena e reală...

acum 3 ani · comentarii (6)

Cu o filosofie pragmatică de business, dublată de o rigoare nemţească, fără orgolii sau ranchiune dâmboviţene, Ana Consulea construieşte „sănătos“ o afacere de succes. Prăjiturile ei, fie că sunt realizate după vechi reţete româneşti, fie că transpun gustul fin al deserturilor franţuzeşti, au atâta succes pentru că aplică o regulă simplă, dar fundamentală: mâncarea nu e un moft ce ţine de orgolii, ci e făcută pentru a aduce bucurie celor din jur.

acum 3 ani · comentarii (3)

Aşadar, trebuie „educat“ clientul bucureştean sau nu? În fond, marketingul s-a cristalizat în jurul principiului de bază că trebuie să-i dai clientului exact ceea ce vrea şi îţi cere, uneori de-a dreptul imperativ, revendicativ şi cu mojicie. Dacă da, cine să facă asta? Restaurantele, o instanţă detaşată, altcineva? Subiect pentru un lung şi separat articol, desigur.

acum 3 ani · comentarii (0)

Ca de fiecare dată, în ultima săptămână din ianuarie decernăm premiile şi menţiunile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucureşti pe anul care a trecut, pentru cele mai importante bucătării naţionale şi specific dominant, cei mai buni bucătari, câteva premii speciale şi menţiunile „Preferinţele Restocracy“ pentru restaurantele apreciate de către noi.

acum 3 ani · comentarii (3)

Cuţitele nu au fost mereu ustensilele sale favorite, ci prefera spada. Studia pentru o carieră în publicitate şi s-a simţit jignit când mama sa i-a sugerat să devină bucătar. Paşii l-au purtat pe Alex Petricean din studioul „Masterchef“ în bucătării profesioniste, până a avut viziunea propriului drum de urmat. Acum, tânărul, desemnat cel mai bun bucătar din România de ghidul Gault&Millau, încearcă să transforme mâncarea într-o emoţie supremă.

acum 3 ani · comentarii (7)
Postari Recente
Modifică Setările