De ce suntem înnebuniţi după şofran

De ce suntem înnebuniţi după şofran

De cele mai multe ori nu ne aşteptăm să găsim condimentele preferate încuiate cu cheia, dar la supermarketul din California pe care îl frecventa, în 1980, Anthea Gerrie, blogger pentru „The Independent“, şofranul era foarte bine păzit. Cumpărătorii le priveau într-un mod curios pe englezoaicele care aşteptau cu răbdare să-şi procure un pachet mic, cu fire purpurii. Doar un gram costa sute de dolari.

Găteşte rapid şi uşor tortilla cu spanac şi dovlecei

Găteşte rapid şi uşor tortilla cu spanac şi dovlecei

Folosit în diferite combinaţii, dovlecelul şi spanacul sunt ingredientele minune al acestei luni. Ce zici dacă ai încerca această reţetă de tortilla absolut delicioasă? Pe lângă faptul că are un gust foarte bun, este şi sănătoasă. În plus, servită în prima sau a doua parte a zilei îţi dă un plus de energie.

Grătarul poate cauza cancer? Secrete pentru a-l prepara sănătos

Grătarul poate cauza cancer? Secrete pentru a-l prepara sănătos

Vremea este din ce în ce mai caldă, aşa că şi grătarele au început să se înmulţească. Fie că sunt făcute în spaţii special amenajate, fie că sunt pe malul unui râu atunci când vă aflaţi la pescuit sau chiar în spatele blocului ori pe balcon, un grătar pare o masă sănătoasă şi extrem de gustoasă. Însă, de curând, studiile au demonstrat că grătarul poate provoca cancer.

Cum să găteşti cea mai bună tartă cu sparanghel

Cum să găteşti cea mai bună tartă cu sparanghel

Pentru a descoperi bucuriile pe care le poate oferi sparanghelul, încearcă o tartă cu acest ingredient special. Uşor picantă, aroma erbacee este un partener excelent alături de brânzeturi şi creme. În cazul în care vremea îţi permite, această tartă delicioasă poate fi consumată cu familia la un picnic.

Un vechi obicei ai lumii renaşte: trocul cu alimente devine din ce în ce mai popular

Un vechi obicei ai lumii renaşte: trocul cu alimente devine din ce în ce mai popular

Trocul cu alimente nu este ceva nou. De-a lungul istoriei, oamenii care aveau produse în exces le dădeau la schimb pe alte produse necesare, dar pe care nu le cultivau sau produceau. Acest troc implica foarte mult condimentele, atunci când ele se obţineau greu, fiind schimbate pe plan local cu alte alimente necesare: mere, usturoi sau fasole. În SUA şi Marea Britanie, schimbul de alimente renaşte şi devine din ce în ce mai necesar.

FOTO Mic dejunuri ciudate în diverse ţări ale lumii

FOTO Mic dejunuri ciudate în diverse ţări ale lumii

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar unii cred şi că este cea mai comună. Britanicii consideră o aventură clătita sau croissantul francezilor. Românii consideră ciudată carnea de ren pusă artistic pe o clătită cu un ou ochi lângă, dar în statul american Alaska, acest mic dejun este la ordinea zilei.

Cocktailurile inspirate de „Marele Gatsby“

Cocktailurile
inspirate de „Marele Gatsby“

Lumea imaginată de americanul F. Scott Fitzgerald a devenit treptat sursă de profit pentru comercianţii din domeniul hotelier şi couturierii europeni. Reţetele de cocktailuri inspirate de „Marele Gatsby“ reprezintă ultimul moft al unei industrii ce „se hrăneşte“ cu opulenţa afişată a anilor ʼ20.

10 ingrediente neaşteptate care fac parte din mâncarea noastră

10 ingrediente neaşteptate care fac parte din mâncarea
noastră

După ce francezii au arătat cu degetul spre abatorul din România, în scandul cărnii de cal vândută drept carne de vită în Europa, specialiştii din industrie au elaborat o nouă listă a ingredientelor, mai puţin apetisante, presărate în bucate. Arsenicul din bere şi părul de şobolan din ciocolată sunt doar două dintre secretele păstrate de marii comercianţi.

Cum să păstrezi alimentele mai mult timp

Cum să păstrezi alimentele mai mult timp

Multor gospodine li s-a întâmplat, probabil, să-şi facă provizii consistente, pentru a descoperi ulterior că legumele sau fructele, pe care ştiau că le au bine depozitate, sunt stricate. Pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme, medicul osteopat american Joseph Mercola oferă câteva sfaturi pentru o mai bună depozitare a produselor.

FOTO Top 10 cele mai ciudate mâncăruri din lume

FOTO Top 10 cele mai ciudate mâncăruri din lume

Pentru a simţi cu adevărat gustul, şi la propriu şi la figurat, al unei ţări, orice vizitator ar trebui să ia masa cu localnicii. A degusta mâncărurile din întreaga lume nu se rezumă doar la patiseria franceză şi la ciocolata elveţiană. Adevăraţii aventurieri ştiu că pentru a experimenta cu adevărat ceea ce o ţară oferă ar trebui ca mâncărurile cu tradiţie să fie cele degustate.

Psihologia din spatele meniurilor de restaurant

Psihologia din spatele meniurilor de restaurant

Romanţele melodioase, preparatele exotice şi servirea impecabilă sunt doar câteva dintre ingredientele care alcătuiesc reţeta succesului deţinută de câteva dintre localurile împrăştiate pe mapamond. Meniul pe care oaspeţii îl consultă trebuie să fie alcătuit după un set de reguli bine stabilite, iar numărul ideal de preparate şi poziţionarea felurilor de mâncare sunt, poate, cele mai importante.

…nu le daţi toate procedurile în scris chiar în prima zi de la angajare. Dacă aşteptaţi să ştie deja ce au de făcut, să reţină ce le spuneţi la trainingul de „induction“, să deducă singuri sau să „fure“ meseria uitându-se cum fac ceilalţi chelneri, cum se tot vehiculează prin comentariile de la articolele despre

acum 2 luni · comentarii (5)

La mâncare şi restaurante, Bucureştiul a ajuns din urmă Europa Centrală în ultimii doi, trei ani. Se mănâncă la fel, sau chiar mai bine la Bucureşti decât în multe capitale şi oraşe mari din Europa, iar numărul restaurantelor cu mâncare bună, raportat la numărul total de restaurante, e mai mare la Bucureşti decât la Viena, de pildă.

acum 3 luni · comentarii (4)

Sunt surprinzător de puţine restaurante franţuzeşti în Bucureşti şi nu vorbesc acum doar despre restaurantele cu bucătărie fină, Haute Cuisine, ci despre toate, în special bistrourile franţuzeşti, pe care te-ai aştepta să le găseşti la tot pasul într-un oraş care încă se mândreşte aducându-şi aminte de eticheta cu Micul Paris.

acum 6 luni · comentarii (1)

Când am dat Premiile Restocracy pe 2017 pentru restaurantul cu cea mai bună bucătărie românească din Bucureşti, nu am luat în calcul diferenţele dintre restaurantele tradiţionale româneşti, cele cu bucătărie ţărănească, cele cu bucătărie boierească şi celelalte (sub)categorii care ar mai putea intra în discuţie, însă am promis că revin asupra subiectului cu detalii.

acum 8 luni · comentarii (1)

De ce în cele mai multe restaurante nu sunt respectate reguli elementare de igienă? Răspund tot eu: nu fiindcă nu vor, ci pentru că oamenii de acolo nu gândesc, nu îşi pun capul la contribuţie. Nimic din ce o să scriu mai jos nu e de învăţat în şcoală, la liceele de alimentaţie publică sau la trainingurile din industria ospitalităţii.

acum 9 luni · comentarii (19)

Gâscă pe varză, gâscă umplută sau gâscă la cuptor, mâncăruri mult prea bune ca să nu salivezi pavlovian numai când auzi. Şi dacă azi tot e mare sărbătoare, că e Moş Nicolae cel bun şi darnic, care aduce cadouri copiilor cuminţi, v-aduc şi eu o reţetă de sărbătoare.

acum 10 luni · comentarii (1)