Mâncare congelată, încălzită la microunde. Tot mai multe restaurante de top din Franţa servesc clienţilor meniuri „low-cost”

Mâncare congelată, încălzită la microunde. Tot mai multe restaurante de top din Franţa servesc clienţilor meniuri „low-cost”

FOTO Eatermagazine.com/ Peste 30% dintre restaurantele din Franţa servesc mâncare semipreparată

Franţa este considerată ţara cu una dintre cele mai rafinate bucătării din lume, fiind şi locul unde a luat naştere celebrul Ghid Michelin, care acordă stele celor mai bune restaurante.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recent, chef Xavier Denamur a stârnit un întreg scandal după ce a susţinut că trei sferturi dintre meniurile servite în restaurantele şi bistrourile franţuzeşti sunt de fapt realizate într-o fabrică, ambalate şi transportate în localuri, unde sunt încălzite la cuptorul cu microunde.

Mai mult, Xavier, care este patronul unor bistrouri în Paris, a declarat că bucătăria franţuzească este acum undeva la nivelul produselor servite în avioanele low-cost, în sistemul catering. Într-un interviu acordat publicaţiei Times, chef Xavier a spus că la ora actuală cuptorul cu microunde este cel mai bun prieten al bucătarilor de elită.

Poate că afirmaţiile lui sunt puţin exagerate, dar Franţa chiar pare să piardă teren la capitolul culinar. Anul trecut, niciun local franţuzesc nu s-a clasat în primele 10 de restaurante din lume. Pe primele locuri s-au situat în schimb restaurante din Spania, Statele Unite, Marea Britanie şi Brazilia.

Oficialii francezi s-au declarat îngrijoraţi şi au cerut celor mai buni chefi, Alain Ducasse şi Guy Savoy, să conceapă un plan de acţiune pentru salvarea gastronomiei franţuzeşti. Cei doi bucătari au remarcat că în special restaurantele medii sau ieftine, situate în zone de mare interes turistic, încep să îşi dezamăgească clienţii şi să se îndepărteze tot mai mult de bucătăria tradiţională. Sunt necesare reguli mai clare pentru localurile care se laudă cu mâncare preparată în bucătaria proprie, dar care în realitate folosesc produse congelate şi semipreparate. Un studiu realizat în anul 2014 a demonstrat că 31% dintre restaurante folosesc alimente procesate industrial. Nu au fost luate în calcul barurile, cofetăriile şi localurile fast-food.

Chef Xavier Denamur a precizat într-o carte publicată recent că 7 din 10 localuri vând clienţilor mâncare semipreparată, încălzită la microunde. O lege dată de autorităţi anul trecut obligă restaurantele să precizeze clar dacă vând meniuri semipreparate sau făcute în bucătărie, din produse proaspete. Din păcate însă, legea este un eşec, pentru că lasă loc la multe abuzuri. Multe localuri folosesc sosuri gata cumpărate şi paste uscate, cumpărate, deşi susţin că tot ce este în meniu este gătit pe loc. Patronii de restaurante sunt tentaţi să vândă meniuri gata preparate, pentru că sunt mai ieftine şi se fac mult mai repede.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: