Magiun de prune, fără zahăr, gătit în oală de lut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prunele sunt printre puţinele fructe din care poate fi preparat un magiun savuros, fără pic de zahăr. Şi dacă reţeta tradiţională cere o fierbere îndelungată şi o amestecare exasperantă la ceaun, asta nu înseamnă că nu putem improviza.


Că un magiun poate fi delicios şi fără zahăr a dovedit-o cu vârf şi îndesat magiunul de prune Topoloveni, care a cucerit şi cele mai pretenţioase papile gustative atât de la noi, cât şi peste hotare. Prunele conţin suficientă zaharoză, iar prin fierebere domoală, această se concentrează, conferind produsului finit un gust aproape mieros.

Cum se face

Se aleg prunele bine coapte, zemoase, cam 5 kilograme. Se spală, se lasă să se scurgă apa de pe ele, după care li se scot sâmburii. Fructele se zdrobesc, pentru a scurta timpul de fierbere. Şi dacă vă gândiţi că urmează să staţi ore în şir să amestecaţi la ceaun, aşa cum prespune reţeta tradiţională, nu vă speriaţi. Reţeta aceasta a suferit o mică modificare, fără a altera rezultatul însă. 

image

Aşadar, fructele se pun într-o oală mare de lut smălţuită, de Horezu (ca să încurajăm producţia românească), care se dă la cuptor, la o temperatură medie. Timp de o oră vom lăsa prunele să fiarbă fără capac, după care vom amesteca, vom reduce temperatura şi vom pune capacul. De-acum încolo îţi poţi vedea de treabă, pentru că prunele nu se vor lipi. E nevoie doar ca, din când în când, o dată pe oră, să amesteci. Durează între 8 şi 10 ore până când compoziţia se leagă şi capătă consistenţa necesară. Când este gata, oala se scoate cu grijă din cuptor, iar magiunul se poate turna în borcanele spălate şi uscate în prealabil.

Din 5 kg de prune ar trebui să rezulte între 2 şi 3 borcane de 800 g de magiun, în funcţie de timpul de preparare şi de cât de zemoase au fost fructele. Miezul de nucă amestecat în magiun poate oferi un plus de savoare preparatului. Poftă bună! 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite