Magie în bucătărie: trucurile care transformă gătitul în plăcere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum să faci cuburi de gheaţă în timp record, cum „revigorezi“ restul de şampanie trezită, ba chiar şi cum să salvezi o ciorbă cu exces de grăsime sau un sos înecat în ulei, iată numai câteva dintre sfaturile minune care rezolvă probleme cât ai spune „peşte“.

Bucătăria este „laboratorul“ pasionaţilor de gastronomie, iar multe dintre trucurile folosite de bucătari cu experienţă aduc aminte de experimente pe care le făceam la orele de chimie în şcoala generală.

Cuburi de gheaţă pe repede-nainte

Drept simplă şi eficientă este prezentată modalitatea prin care putem obţine cuburi de gheaţă mult mai rapid decât în stilul clasic în care punem apă de la robinet în pungi sau tăvi speciale şi aşteptăm ore bune să se îngheţe. Se numeşte efectul Mpemba, după numele lui Erasto Mpemba, tanzanianul care se pare că a readus în atenţia fizicienilor acest fenomen (se pare că acest fapt este demonstrat încă de pe vremea lui Aristotel), şi presupune să foloseşti apă caldă pentru a face cuburi de gheaţă în timp record. 

Procesul este legat de fenomenul de suprarăcire. Dacă sunt folosite pungi de gheaţă, atunci ar trebui să avem grijă ca acestea să nu se atingă între ele când sunt băgate în congelator. Pe de altă parte, pentru a obţine cuburi de gheaţă cât mai transparente ar trebui să folosiţi apă plată îmbuteliată sau fiartă de două ori şi răcită, pentru a elimina impurităţile.

Super-lămâia

O lămâie de zeamă, de dimensiuni medii, poate „produce“ până la 3 linguri de suc atunci când este stoarsă fără a fi utilizat niciun truc. Dar dacă vrem să maximizăm cu încă pe atât cantitatea obţinută ar trebui să o presăm uşor pe un tocător de bucătărie în timp ce o rulăm înainte şi înapoi. Presiunea exercitată asupra lămâiei face ca celulele pline cu suc să explodeze. Nu uitaţi să o tăiaţi apoi pe lungime, nu de-a curmezişul. Pentru acelaşi rezultat, lămâia poate fi lăsată timp de 20 de secunde în cuptorul cu microunde.

Ţelina păstrează pâinea proaspătă

Introduceţi pâinea într-o pungă de plastic împreună cu o bucată de ţelină proaspătă. Pâinea va absorbi umiditatea din ţelină, lucru care nu numai că o va păstra ca abia cumpărată, ci îi va conferi şi o aromă deosebită, dar deloc puternică sau deranjantă.

Cum să cureţi rapid şi în siguranţă ardeii iuţi

Înainte de a tăia ardeii, ungeţi mâinile cu puţin ulei. Astfel veţi crea o barieră care va preveni absorbţia capsaicinei în piele, substanţa care dă iuţeala ardeilor. Totuşi, atenţie mărită la cum manevraţi cuţitul cu mâinile alunecoase de la ulei. O modalitate rapidă şi sigură de a scoate seminţele ardeilor este să-i tăiaţi pe lungime şi apoi să folosiţi o linguriţă pentru a trage în afară conţinutul dintr-o singură mişcare, de sus în jos.

Şampania perfectă

Înainte de deschide sticla de şampanie, clătiţi paharele cu o cantitate mică de vin alb. Astfel veţi „îmbrăca“ pereţii paharului şi spuma nu se va revărsa peste marginea paharului în timp ce veţi turna licoarea, ceea ce va eficientiza acţiunea atunci când trebuie să umpleţi rapid o tavă întreagă cu pahare. 

Pe de altă parte, şampania rămasă de a petrecerea din ajun poate fi revigorată prin introducerea unei stafide sau două în sticlă. Iniţial, stafidele se vor scufunda, dar apoi cele câteva bule de gaz rămase se vor „lipi“ de suprafaţa aspră a acestora şi le va face să se ridice către suprafaţă. Când stafidele vor ajunge la suprafaţă, bulele se vor sparge şi vor face ca şampania să pară proaspătă şi spumoasă, iar aroma nu va fi afectată.

Curăţă usturoiul rapid

Loviţi destul de puternic căpăţâna de usturoi cu fundul unei tigăi, în aşa fel încât căţeii de usturoi să se separe. Apoi aruncaţi căţeii într-un bol de metal şi puneţi un bol similar deasupra, formând un fel de shaker. Începeţi să-i zdruncinaţi sănătos câteva momente şi asta ar trebui să fie suficient pentru ca usturoiul să-şi „lepede“ cojile.

Salvează supa mult prea sărată

Este destul de simplu să aduci pe calea cea bună o supă sau o ciorbă în care aţi scăpat prea multă sare. Adăugaţi un cartof crud, curăţat şi tăiat în patru. Bucăţile vor acţiona ca un burete şi vor absorbi excesul de sare. Nu uitaţi să scoateţi din supă bucăţile de cartof înainte de a servi supa. Problema poate fi rezolvată şi cu o cantitate mică de zahăr brun adăugată preparatului. Apa turnată în supe şi ciorbe după ce acestea sunt gata, diluează gustul mâncării destul de mult, aşa că aceasta nu va fi la fel de gustoasă.

Recuperează orezul care s-a prins de tigaie sau de cratiţă

Orezul care prinde gust de arsură nu trebuie aruncat imediat. În loc să vă enervaţi, mai bine luaţi recipientul de pe foc şi puneţi deasupra mâncării o felie de pâine albă timp de zece minute. Aceasta va extrage şi va absorbi izul de ars. Orezul ar trebui să fie bun la gust după această operaţiune, dar aveţi grijă să lăsaţi în tigaie sau cratiţă porţiunile arse sau lipite.

Sosuri şi ciorbe fără exces de grăsime

Atunci când o supă sau o ciorbă iese prea uleioasă din cauza unei găini prea grase sau pentru că nu aţi estimat corect cantitatea de ulei pusă în preparat, trebuie să procedaţi după cum urmează. Luaţi oala de pe foc sau opriţi focul şi lăsaţi-o câteva minute până când grăsimea se va aduna la suprafaţă, apoi puneţi câteva cuburi de gheaţă deasupra. Grăsimea sau uleiul din jurul cuburilor de gheaţă se va coagula rapid, ceea ce va face mult mai simplă extragerea surplusului nedorit. Numai că trebuie să acţionaţi rapid după ce puneţi gheaţa în supă, pentru că acestea se vor topi destul de repede, conform Daily Mail. 

Scapă de mirosul de ceapă şi usturoi

Izul de usturoi şi de ceapă piere destul de greu, dar dacă vă frecaţi degetele cu o lingură de oţel inoxidabil aceasta va absorbi mirosul. Sulful este atras de anumite elemente din care este format oţelul, ceea ce vă scapă de această neplăcere.

Cum reciclezi uleiul folosit

Dacă vreţi să refolosiţi uleiul de gătit şi la alte preparate, fără ca acesta să păstreze gusul şi mirosul a ceea ce a fost pregătit anterior, atunci turnaţi uleiul într-o tigaie şi încălziţi-l la foc mic. Apoi adăugaţi cu grijă câteva feliuţe de rădăcină de ghimbir şi lăsaţi-le să se îmbibe timp de 15 minute. Dacă focul este potrivit, bucăţelele de ghimbir ar trebui să se facă încet-încet aproape maronii. După ce le scoateţi, ar trebui să fi absorbit mare parte din aromele nedorite.

Opriţi laptele să mai dea în foc

Pentru ca laptele pe care îl fierbeţi să nu mai dea în foc, introduceţi o lingură cu coadă lungă în oală sau cratiţă. Aceasta va domoli tensiunea care se creează la suprafaţă atunci când laptele se apropie de punctul de fierbere, ceea ce va permite vaporilor să fie eliberaţi lent, fără „erupţia“ cu care suntem familiarizaţi. Ideea este că atunci când se încălzeşte, apa din lapte începe să se evapore de la suprafaţă. Drept urmare, grăsimea şi proteinele din lapte se concentrează într-un strat gros în vârful oalei, strat care devine atât de gros încât vaporii de apă sunt blocaţi în interior, pentru ca într-un final să dea în clocot, atunci când reuşesc să iasă la suprafaţă. Lingura de metal introdusă în lapte va permite aburilor să fie evacuaţi treptat.

Ceapa care nu te face să plângi

Există mai multe variante pentru ca tăiatul cepei să nu mai fie o corvoadă. Puteţi să o tăiaţi scufundată într-un bol mare cu apă sau sub apa care curge de la robinet. Mai aveţi varianta să puneţi suc de limetă pe cuţit înainte de a începe să tăiaţi ceapa. Astfel, acidul va face reacţie cu substanţele chimice din ceapa tăiată şi, drept rezultat, aceasta va elibera mai puţin gaz iritant. Sau aţi putea să mestecaţi gumă în timp ce tăiaţi ceapa, aşa că veţi respira mai mult pe gură, nu pe nas, ceea ce va diminua considerabil cantitatea de gaz iritant care trece prin canalele lacrimale.

Cum procedezi ca să nu mai putrezească legumele în frigider

Aşezaţi prosoape de hârtie pe fundul cutiei pentru legume şi fructe din frigider, iar acestea vor absorbi excesul de apă care duce la putrezirea vegetalelor pe care nu le folosiţi într-un timp scurt. La fel puteţi proceda şi în ceea ce priveşte condimentele proaspete, de tipul rozmarin, oregano etc. Introduceţi-le într-o pungă de plastic care se închide foarte bine, după ce aţi pus la bază un prosop de hârtie.

Citiţi şi:

VIDEO Ar trebui sau nu exclusă carnea din alimentaţie?

Vacanţe pentru pofticioşi: festivalurile culinare pe care nu trebuie să le rataţi anul acesta

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite