Lasagna, un preparat cu o istorie intens disputată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lasagna sau „lazane“ reprezintă o specialitate de paste făinoase cu ouă care sunt de fapt nişte paste plate şi late, foile având dimensiuni mai mari decât clasicii tăiţei. După unii istorici culinari, lasagna ar fi unul dintre cele mai vechi tipuri de paste. Preparatul cu acelaşi nume, lasagna, se referă la acea mâncare făcută cu mai multe foi de lasagna, care au între ele un sos, alternativ cu alte ingrediente, precum carnea tocată sau legumele.

Te-ai întrebat vreodată care este istoria acestui preparat culinar delicios? Poate că nu ştiai acest lucru, dar tehnic vorbind, lasagna nu este originară din Italia, aşa cum te-ai fi aşteptat. Originea lasagnei poate fi urmărită până în Grecia antică.

Numele de „lasagna“ sau „lasagne“ este derivat din cuvântul grecesc „Laganon“, care este prima formă cunoscută de paste. Laganon nu era o lasagna tradiţională, aşa cum o ştim astăzi, cu ingrediente tradiţionale italieneşti, dar era alcătuit din straturi de paste şi de sos. Aşa că practic mâncarea şi-a luat numele de botez de la metoda prin care era făcută şi nu de la ingredientele pe care le conţinea.

Dezbaterea continuă

Numeroase ţări au dezbătut ani la rând cine şi cum a inventat prima reţetă de lasagna. Desigur, italienii pretind că ei ar fi fost primii, dar unele guri spun că aceştia ar trebui apreciaţi pe bună dreptate pentru că au perfecţionat straturi peste straturi de ingrediente delicioase, care alcătuiesc lasagna aşa cum o cunoaştem. De fapt, cercetătorii din Marea Britanie au descoperit o carte de bucate ce conţinea o reţetă de lasagna care data încă din anul 1390, întărindu-le astfel afirmaţia că ei ar fi creat prima lasagna.

Citeşte mai mult pe clickpoftabuna.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite