Istoria brânzei cu mucegai: cum a ajuns să fie considerată un deliciu culinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele persoane nu s-ar apropia în veci de brânza cu mucegai, în timp ce pentru altele aroma tare şi gustul ei îndrăzneţ sunt un deliciu de neînlocuit. Cum a apărut însă şi care este povestea din spatele ei?

Legende legate de apariţia ei

Acest tip de brânză are nenumărate sortimente, în funcţie de modul în care este preparată, însă toate conţin culturi de Penicillium, aceeaşi substanţă care se găseşte şi în antibioticele de la farmacie.

Una din cele mai populare brânze cu mucegai provine tocmai din Franţa şi poartă numele de Roquefort, având o legendă foarte interesantă. Conform acesteia, un cioban tânăr a lăsat o bucată de brânză de oaie într-o peşteră, pe timpul iernii. Câteva luni mai târziu, când s-a întors, acesta prinsese mucegai, însă ciobanul tot a mâncat-o, constatând că are un gust foarte bun. Brânza Roquefort are o aromă foarte intensă şi este foarte cremoasă. Aceasta este produsă exclusiv din lapte de oaie, din rasa Lacaune, în sudul Franţei. A fost menţionată pentru prima dată în secolul al XV-lea, când regele Carol al VII-lea le-a acordat monopolul de maturare locuitorilor din Roquefort.

Laptele este încălzit la 28-34 °C, închegat şi coagulat, după care coagulul este tăiat, bătut, scurs şi pus în forme pentru o a doua scurgere. Formele de brânză sunt sărate şi perforate cu ace pentru o bună circulaţie a aerului, după care sunt maturate. Brânzeturile Roquefort sunt maturate exclusiv în pivniţe specifice pe teritoriul satului Roquefort, denumite „fleurines”.

Află mai multe despre brânza cu mucegai şi ce variante există în lume, pe clickpoftabuna.ro!

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite