Halloween pe stil vechi. Cum să prepari rarebit, o mâncare de inspiraţie celtică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rarebit, un preparat tradiţional din Ţara Galilor FOTO www.farfuridi.ro
Rarebit, un preparat tradiţional din Ţara Galilor FOTO www.farfuridi.ro

Halloweenul este unul dintre exponatele perfecte ale societăţii consumeriste în care trăim. Ca şi alte sărbători celebrate peste tot în lume: Crăciunul, Sfântul Valentin sau Ziua Recunoştinţei („infiltrată“ de câţiva ani şi-n România). Industria din jurul acestor sărbători este imensă:  de la vânzătorii de dovleci, inimioare sau curcani, până la producătorii de la Hollywood. Esenţa acestor sărbători, însă, s-a pierdut de mult, pentru mulţi.

După ce timp de vreo câţiva ani Halloweenul a fost cea mai tare modă prin România (potenţată de fondul nostru naţional vampiriano-draculian), au apărut imediat şi cei care au zis: „Uniţi, salvăm!“... Sau, mă rog, nu salvăm nimic, dar noi nu ne pretăm la sărbători kitschoase şi importate. Mie îmi sunt indiferente, le pot ignora cu graţie, pentru că pot să-mi umplu timpul cu lucruri mult mai bune decât blamând o sărbătoare importată sau militând pentru ea.

Dar dacă treci de partea consumeristă, de costume de draci, vampiriţe şi, the new black - Miley Cyrus, poţi descoperi o istorie interesantă, cu rădăcini comune în multe zone ale lumii, chiar şi în România.

Ce era, de fapt, Halloweenul, pentru vechii celţi? Căci e o sărbătoare de origine celtică, una dedicată morţilor. Pe 1 noiembrie, începea Anul Nou, dar în noaptea de dinainte, pe 31 octombrie, (All Hallows' Eve) se deschidea hotarul dintre lumea viilor şi a celor morţi, când sufletele acestora din urmă se întorceau pe pământ şi puteau provoca mari pagube în recolte. De aceea trebuiau sărbătoriţi şi îmbunaţi, credeau vechii celţi. Rădăcinile Halloween-ului se regăsesc într-o festivitate celtică numită Samhain, care semnifica sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece. Druizii (adică preoţii/vracii/vrăjitorii celţilor) aprindeau focuri sacre şi a sacrificau animale.

Şi-acum să vă povestesc despre Sâmedru, mult mai cunoscut drept Sfântul Dimitrie, pe care tocmai l-am sărbătorit pe 26 octombrie. Ei bine, în trecut, înainte de sărbătoarea Sfântului Dumitru (Sâmedru) românii celebrau Moşii de Sâmedru şi aduceau ofrande morţilor în acea zi. Mai mult, pentru a marca intrarea în anotimpul rece, aprindeau şi ei focuri. Începe să semene a... Samhain/All Hallows' Eve/Halloween?

Precum Samhain la celţi, la români Sfântul Dumitru marca începerea sezonului rece şi trecerea în noul an pastoral. De aceea similitudinile între Halloweenul de astăzi şi Sfântul Dumitru n-ar trebui să pară deloc ciudate, dacă ne întoarcem un pic la originile acestor sărbători. De altfel, multe sărbători şi obiceiuri populare de origine precreştină se regăsesc într-o formă mai mult sau mai puţin asemănătoare prin toată Europa.

Astăzi, Halloweenul e sărbătorit de milioane de draci, strigoi, vrăjitoare şi vampiriţe prin toată lumea. Şi cum nu se poate sărbătoare fără mâncare, nu lipsesc dovlecii în orice formă, prăjiturile şi plăcintele cu dovleac, preparatele pe bază de dovleac, merele glazurate sau cine ştie ce alte prăjituri în forme scârboase de degete de vrăjitoare, morminte sau viermi. Mă rog, fiecare cu fanteziile lui. Dovleac am mâncat foarte mult în ultima perioadă, în diverse preparate, şi-o să vă povestesc în curând ce minunătii se pot face din el. 

Dar astăzi o să vă spun cum se face rarebit, o mâncare tradiţională din Ţara Galilor, căci Halloweenul e sărbătoarea celţilor, iar mai celţi decât galezii nu se poate. 

Aflaţi ce este rarebit şi cum se prepară pe www.farfuridi.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite