Ghidul mondial al gurmandului. România a intrat în top cu sarmalele. Ce nu trebuie să ratezi în lume

Ghidul mondial al gurmandului. România a intrat în top cu sarmalele. Ce nu trebuie să ratezi în lume

Sărmăluţele au fost incluse pe lista preparatelor ce trebuie gustate de străinii care ajung în România FOTO Adevărul

Sarmalele au fost incluse de publicaţia americană Business Insider pe o listă a mâncărurilor internaţionale care trebuie încercate de orice turist

Ştiri pe aceeaşi temă

Selecţia specialităţilor locale a fost făcută pe baza opţiunilor venite din partea editorilor publicaţiei, a turiştilor, dar şi a recomandărilor făcute de persoane din ţările de origine a felurilor de mâncare.

Prezentate ca foi de varză murată umplute cu un amestec de orez şi cărnuri condimentate, sarmalele sunt descrise ca fiind o specialitate extrem de populară în România, care se consumă mai ales iarna.  

În ciuda faptului că paternitatea sarmalelor a fost şi este încă disputată de ţări precum Croaţia, Turcia, Polonia sau Bosnia, străinii care ne trec pragul le consideră un preparat românesc. La sfârşitul anului trecut, sarmalele au figurat într-un clasament al felurilor tradiţionale de Sărbători, realizat de portalul american de ştiri „Travel and leisure". Autorii scriau la acel moment despre cât de important este pentru un străin felul în care percepe mâncărurile tradiţionale din ţara pe care o vizitează, experienţă obligatorie pentru fiecare turist care se respectă.  

Borşul rusesc Foto Business Insider

Astfel, cei care vizitează Rusia nu trebuie să rateze borşul de gulii cu zarzavat, cu o lingură de smântână trântită deasupra şi un pahar cu vodcă alături, cârnaţii de porc kranjska klobasa preparaţi cu usturoi sunt obligatorii pentru străinii care ajung în Slovenia, iar în Ucraina ar trebui încercate găluştele varenyky, umplute cu legume, brânză, varză murată sau carne.

Faimosul jambon spaniol FOTO Business Insider

În cazul americanilor şi italienilor alegerile au fost previzibile, hamburgeri şi vestita pizza, la fel şi în Spania, unde jambonul iberic este o marcă gastronomică locală.

Katsudon, preparatul japonez care le poartă noroc studenţilor FOTO Business Insider

Mai puţin aşteptată a fost opţiunea culinară din Japonia, nu sushi, ci katsudon: o bucată de carne de porc prăjită în pesmet peste care se sparge un ou, totul aşezat peste un pat de orez. Interesant este că studenţii japonezi mănâncă acest fel de mâncare în noaptea dinaintea unui test sau examen important pentru că etimologia cuvantului “katsu” înseamnă victorie.

Molokhia FOTO Business Insider

Molokhia este un preparat din Egipt, originar din nordul Africii, care îşi primeşte numele de la planta amăruie care stă la baza preparatului. Frunzele de molokhia sunt fierte la abur şi aromate cu coriandru şi usturoi, iar piureul obţinut este folosit, de regulă, ca ganitură alături de carne de pui, iepure, miel sau peşte şi orez.

Paški sir FOTO Business Insider

Croaţia figurează pe listă cu Paški sir, specialitate de brânză maturată făcută din lapte de oaie, produs care a fost preparat pentru prima dată pe insula Pag. Se pare că gustul deosebit al acestui tip de brânză este legat de nutriţia animalelor de aici, care nu au la dispoziţie o vegetaţie bogată din cauza nenumăratelor depozite de sare.

Poutine FOTO Business Insider

Canadienii se pot lăuda cu poutine, un fel de mâncare care s-a „născut“ în Quebec, adevărat dezmăţ caloric.  Secretul preparatului simplu şi foarte asemănător cu un produs fast-food este sosul, care se prepară din ceapă călită, usturoi, supă concentrată de vită, piper boabe, ketchup, ardei iute sau boia picantă, zahăr, sare şi puţin sos Worcester. Acest sos se toarnă peste cartofii prăjiţi amestecaţi cu bucăţele de brânză.

Plăcinta plutitoare FOTO Business Insider

Din Australia a fost aleasă „plăcinta plutitoare/ pie floaters“, o supă din mazăre aromatizată cu mentă şi sos de roşii, în mijlocul căreia pluteşte o plăcintă cu carne. 

Sosul mexican mole FOTO Business Insider

Mexicanii se mândresc cu sosul mole, un sos care poate conţine până la 100 de ingrediente, ceea ce-l face unul dintre cele mai complexe preparate de acest gen. Originar din regiunile Puebla şi Oaxaca, sosul picant şi consistent este savurat de mexicani cu aproape orice fel de mâncare, în special cu preparate din carne sau enchilada.

Francesinha FOTO Business Insider

În Portugalia, turiştii sunt sfătuiţi să guste o porţie de Francesinha, mai exact un sandwich cu şuncă, linguica (un tip de cârnat afumat), friptură şi brânză topită, totul scufundat în sos de roşii. 

Biltong FOTO Business Insider

Din Africa de Sud s-a evidenţiat biltong, un preparat făcut din carne afumată de vită, uscată, sărată şi picantă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările