Gastronomia românească, promovată de un bucătar deţinător al unei stele Michelin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bucătar belgian promovează gastronomia rămânească la Mons/FOTO Wikipedia
Un bucătar belgian promovează gastronomia rămânească la Mons/FOTO Wikipedia

Benoît Neusy, un bucătar belgian deţinător al unei stele Michelin pentru restaurantul Imperatif din Valonia, propune pentru acest sfârşit de săptămână gusturi noi, rafinate, inspirate din gastronomia românească, pe placul vizitatorilor din Mons - capitala culturală europeană 2015.

"Influenţa străină a modelat în timp identitatea bucătăriei româneşti. Astfel, influenţa străină - greacă, turcă, rusă, bulgară, maghiară - a contribuit la formarea mâncărurilor tradiţionale româneşti. Gastronomie deosebit de energică şi apetisantă, care dă o importanţă particulară cărnii de vită, de porc, de miel, rădăcinoaselor, ierburilor şi peştelui de râu. Am încercat să evidenţiez atât cele mai frumoase specialităţi româneşti, cât şi o selecţie de vinuri", spune artistul gastronom Benoit Neusy, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Timp de câteva zile, Bistrot Folie din Mons va afişa meniuri inspirate din gastronomia românească şi transformate în veritabile produse culturale care vor pune în valoare arta şi creativitatea asocierilor culinare româno-belgiene.

Oferta gastronomică a belgianului Benoît Neusy va fi însoţită de o prezentare a vinurilor româneşti susţinută de Marinela Vasilica Ardelean şi Jiri Peijffers, specialişti enogastronomi. Meniul cultural va fi diversificat şi prin prezentarea cărţii semnate de Marinela Vasilica Ardelean "50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene".

Escapada belgienilor din Mons în arta culinară românească va culmina la brunch-ul muzical organizat duminică, pe acordurile pianistului de origine română Quentin Val. Artistul s-a remarcat ca interpret şi compozitor prin numeroase recitaluri susţinute în Europa, Statele Unite şi Japonia. Evenimentele sunt incluse în programarea culturală organizată de fundaţia Mons 2015, Institutul Cultural Român Bruxelles şi Bistrot Folie.

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, a preluat la sfârşitul lunii ianuarie rolul de "capitală culturală europeană", pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, la fel ca predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.

Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite