FOTO Ce se pune pe grătar, în jurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este martie şi vremea frumoasă îndeamnă deja românul iubitor de grătare în aer liber să încingă „obiectul“ muncii pentru o masă la iarbă verde. Pregătirea fripturilor este un fel de „sport culinar“ universal, rezultatul savuros al efortului depus fiind pe gustul oamenilor din toată lumea. Ca variaţie la clasicii mici, pulpe de pui şi fleici de porc, vă prezentăm şi alte tipuri de grătar de pe mapamond.

Destul de simplu de făcut, teoretic, şi gustos, acestea sunt principalele calităţi care fac din carnea preparată la grătar unul dintre cele mai populare feluri de mâncare. Conform Business Insider există multe feluri în care am putea defini grătarul, dar pe scurt ar putea fi descris drept o metodă de gătit care implică, de obicei, focul şi fumul, spre deosebire de majoritatea modalităţilor de preparare a mâncărurilor.  

Cu toate că pasionaţii de grătar ar putea să vină şi cu alte definiţii, cert este că un grătar are adesea şi conotaţii sociale, dacă ţinem cont de faptul că strânge prietenii şi familia în jurul mesei, mai ales atunci când se pregăteşte în aer liber. Bineînţeles, nu doar carnea merge să fie „aruncată“ pe grătar, ci şi o mulţime de legume, ba chiar şi fructe, în unele zone ale lumii. Nu în ultimul rând, în funcţie de ceea ce ne dorim să punem pe masă după ce s-a stins focul, putem să frigem produsele direct deasupra flăcării sau deasupra jarului de cărbune sau lemn.

Din Coreea până în Brazilia, fiecare naţie are propria versiune de grătar. Nu contează că vorbim despre un animal întreg pus la frigare, în stil haiducesc aşa cum s-ar spune la noi, sau de de bucăţele înşirate pe ţepuşe, importat este ca produsul final să fie bun de te lingi pe degete. Iată 11 tipuri de grătar din care puteţi să vă inspiraţi pentru mesele cu familia şi amicii din această vară.

Satay

Satay este foarte popular în Indonezia, Tailanda, Malaezia, Singapore şi Filipine. Carnea se marinează în prealabil, eventual chiar pentru o noapte întreagă, apoi se înfige pe ţepuşe din metal sau lemn şi se frige deasupra focului de lemne sau cărbune. Se poate folosi carne de pui, porc, capră, vită, berbec, peşte, creveţi sau orice alt tip de carne dorim, ba chiar şi bucăţele de tofu. 

image

FOTO Business Insider

Turmericul este un ingredient care se foloseşte în mod tradiţional, în zona asiatică, la marinarea cărnurilor, ingredient care oferă preparatului o culoare galbuie, caracteristică preparatelor la care se adaugă turmeric. Frigăruile pot fi consumate în combinaţie cu un sos picant pe bază de alune, ceapă tăiată fâşii subţiri, castravete şi prăjiturele din orez numite ketupat. O alegere interesantă pentru satay din porc este să-l serviţi alături de un sos de ananas sau castravete. În varianta indoneziană puteţi merge pe un sos de soia.

Braai barbourians

Braai este un delicios grătar sud african. Carnea sau legumele sunt fripte peste jar din lemn, niciodată din cărbune sau, mai rău, la foc obţinut cu ajutorul gazului. Acest tip de grătar este atât de iubit şi de popular încât există demersuri pentru a institui Ziua Naţională Braai.

image

Alături de braai se pun mai multe tipuri de salate: salată de cartofi, salată din trei tipuri de fasole, morcovi, saltă verde şi chiar porumb fiert sau fript. Adesea braai este însoţit şi de un tip de papară făcută din mălai, numită pap, dar cu o consistenţă mai ţeapănă, de unde şi denumirea de stywe pap, sau sub formă de phutu pap, adică un fel de mămăligă uscată şi sfrâmicioasă.

Lechon

Lechon se referă, de fapt, la un purcel întreg rumenit deasupra jarului de cărbune şi este un tip de friptură care se regăseşte în Spania, dar şi în Filipine. Ce-i drept, fiind vorba despre un efort deosebit şi de mult timp pentru pregătire, porcul rumenit întreg este dedicat numai evenimentelor deosebite.

image

Yakitori

Japonezii se dau în vânt după yakitori şi carnea pentru aceste frigărui este „recoltată“ de pe pulpele de pui, în combinaţie cu bucăţele de piele de pui, pipote sau ficat. Dincolo de carnea de pui se pot folosi, însă, şi legume sau carne de vită.

image

FOTO Business Insider

Yakitori se asezonează cu sare şi cu sos „tare“ preparat din mirin (un tip de vin de orez folosit ca şi condiment în bucătăria japoneză), sake (băutura alcoolică obţinută din orez), sos de soia şi zahăr. Carnea se unge cu acest amestec înainte să fie friptă pe grătarul de cărbune.

Char Siu

Char Siu se numeşte grătarul de porc făcut de chienzi şi este un preparat cantonez foarte apreciat. Acest gen de carne friptă îşi trage numele de la modul de preparare, care presupune asezonarea unor bucăţi lungi de carne de porc înfipte, mai apoi, pe ţepuşe şi fripte în cuptoare închise sau direct deasupra focului. Carnea se unge înainte cu un sos făcut din miere, un amestec din cinci condimente, hóngfǔrǔ (tofu roşu fermentat), lao chou (sos de soia negru), sos hoisin şi vin de orez (opţional).

image

FOTO wikipedia.org

Pentru că nu este foarte uşor de făcut acasă, char siu se vinde în restaurante sau în localuri de tip fast-food, cum sunt şi shaormeriile din România. Chienzii mănâncă acest tip de friptură pe post de gustare în timpul zilei de lucru, cu orez, sau băgată în chifle tăiate pe jumătate, alături de tăiţei asiatici sau cu orez. Acasă este pusă pe masă ca fel principal, la ceasul cinei, alături de alte feluri de mâncare ca garnitură.

Churrasco - lomo al trapo

Extrem de popular în Brazilia şi în alte părţi din America Latină, churrasco este carne de vită, cel mai des, friptă pe ţepuşă deasupra jarului de cărbune. După preparare, carnea se serveşte felii.

image

FOTO wikipedia.org.

Bulgogi

Vita marinată şi pusă la grătar este pe placul coreenilor, gustul fiind o combinaţie de dulce şi sărat, iar consistenţa cât se poate de fragedă, pe ideea se topeşte în gură.

image

FOTO wikipedia.org

Marinata este făcută dintr-un amestec de sos de soia, zahăr, ulei de susan, usturoi, piper şi ceapă verde tânără, ghimbir, eventual ciuperci albe de tipul celor comune sau matsutake - supranumite şi „împăratul ciupercilor“, acestea sunt considerate adevărate delicatese şi sunt şi extreme de scumpe.

Sausage Sizzle sau cârnaţi sfârâiţi

Australienii se strâng în jurul grătarului mai ales când se pune de-un Sausage Sizzle şi asta pentru că acest tip de grătar se organizează mai ales cu ocazia strângerii de fonduri în scop caritabil.

image

Tocmai de aceea se preferă ca respectivii cârnaţi să fie donaţi sau cumpăraţi cât mai ieftin pentru a maximiza pe cât posibil încasările de la participanţi. Cârnaţii sunt băgaţi în chifle sau puşi pe felii de pâine albă, cu sos de roşii, muştar şi ceapă la grătar.

Pui tandoori

Pui tandoori este sfânt pentru indieni şi se pregăteşte, tradiţional, într-un cuptor făcut din lut numit tandoor. Se obişnuieşte, totuşi, şi să fie plasat pe un grătar pus în cuptor, iar în varianta modernă se poate face şi pe un grătar obişnuit.

image

FOTO Business Insider 

Bucăţelele de pui sunt marinate, înainte de a fi puse pe grătar, într-un amestec de iaurt şi condimente (tandoori masala), printre care piper Cayenne, pudră de ardei iute roşu (chili sau paprika pentru cei care nu vor să obţină o mâncare mult prea iute) şi turmeric.

Asado

Ca să ne simţim ca în Argentina ar trebui să ne înfruptăm din asado, acest tip de grătar popular în multe zone din America de Sud. Al Asador se numeşte tehnica de preparare a cărnii când o întreagă carcasă de animal este întinsă pe un grătar ridicat la vertical şi aşezat lângă jarul de cărbune, pentru ca bucata de carne să se pătrundă încet.

image

FOTO wikipedia.org

Varianta rapidă seamănă cu grătarul pe care îl ştim cu toţii, când bucăţile de carne se pun direct pe grătar (la parrilla).

Poftă bună! 

Citeşte şi:

Cele mai bune „duete“ alimentare pentru sănătatea ta

Ce faci cu brânza veche sau cu bananele prea coapte? Moduri de a găti cu resturile din frigider

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite