FOTO Aromafork: cum îţi trezeşte simţurile furculiţa reinventată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de inventatori canadieni a reinventat tacâmul care s-a păstrat aproape în aceeaşi formă ca în secolul II după Hristos, când se pare că a început să fie utilizat, şi l-a dotat cu pipetă şi difuzor de arome.

Un pachet format din patru aromafork şi 21 de arome diferite, de la vanilie şi ciocolată, până la busuioc, wasabi sau cafea costă aproximativ 43 de euro şi poate rezerva o experienţă interesantă când sunt folosite. 

Creatorii furculiţei cu arome spun că aceasta se poate dovedi de ajutor mai ales atunci când un bucătar realizează că a uitat să adauge un ingredient esenţial sau dacă unul dintre meseni doreşte ca mâncarea să aibă un anumit gust, care nu este pe placul tuturor.

Utilizatorul trebuie doar să pună, cu ajutorul unei pipete, o cantitate mică de lichid aromatic într-o capsulă poziţionată pe partea inferioară a cozii furculiţei şi acesta va trece printr-o bucăţică de hârtie absorbantă pe măsură ce aromafork este folosită. În funcţie de gusturi, furculiţa poate elibera arome de alune, trufe, unt, scorţişoară sau chiar fum de diverse esenţe.

image

„Ideea iniţială a fost să reinventăm furculiţa tradiţională şi să o transformăm într-o ustensilă menită să se joace cu mintea oamenilor prin eliberearea unor arome intense“, a declarat Jonathan Coutu, preşedintele firmei canadiene MOLECULE-R Flavors.

image

Până nu demult, omenirea cunoştea patru gusturi: dulce, acru, sărat şi amar. Dar la finalul anilor 1800, un bucătar chef european şi un chimist japonez, Kikunae Ikeda, au intuit ceva şi au extras glutamat din alge. Adăugat drept condiment la alte preparate s-a descoperit că potenţează gustul lor şi îl transformă din ceva bun în ceva irezistibil. L-au numit al cincilea gust: umami, prezent din abudenţă în preparatele din carne sau cu dashi, un concentrat de peşte. Însă dincolo de aceste cinci gusturi de bază, mirosul este cel care joacă un rol important în sesizarea diferenţelor subtile.  

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite