Diferenţa între zahărul brun, zahărul tos şi cel pudră

Diferenţa între zahărul brun, zahărul tos şi cel pudră

Sursa foto: 123rf

Deşi nu este recomandat în cantitate mare, zahărul îndulceşte preparatele, de la simpla cafea, la cel mai complicat tort cu ciocolată, fiind nelipsit din bucătărie. Află prin ce se deosebesc principalele sortimente.


Zahărul tos sau alb
 
Cel mai comun şi mai versatil tip de de zahăr, zahărul tos este rafinat, cu cristale mărunte, fiind cel mai utilizat în bucătărie. Se foloseşte la îndulcirea băuturilor, ca şi conservant sau în deserturile pufoase, datorită texturii sale fine care, în combinaţie cu untul, ajută la formarea bulelor de aer. Prin procesul de rafinare, sunt distruşi parţial nutrienţii şi înlocuiţi cu diverşi aditivi alimentari. O lingură de zahăr alb are în jur de 16 calorii, conţinând 99,9% zaharoză. În funcţie de mărimea cristalelor se găseşte şi sub denumirile de zahăr fin sau extra fin. Acestea de dizolvă mai uşor şi mai repede, fiind ideale în siropuri, deserturi cu creme fine sau cocktailuri.
 
Zahărul Muscovado
 
Este un zahăr nerafinat produs din trestie de zahăr, cu un gust puternic de melasă. Are o textură asemănătoare cu nisipul, umedă, fiind uşor lipicios. Se obţine prin uscarea într-un mediu călduţ a cristalelor de zahăr, uneori chiar la soare. Acest sortiment conţine vitamine şi minerale, precum potasiu, calciu şi magneziu. O linguriţă are aproximativ 11 calorii. Este recomandat pentru deserturile cu timp îndelungat de preparare, cum sunt dulceţurile şi gemurile.