Desert cu prune şi coniac de Ziua Internaţională a Vegetarienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prune coapte în mascarpone, cu zahăr brun şi coniac FOTO farfuridi.ro
Prune coapte în mascarpone, cu zahăr brun şi coniac FOTO farfuridi.ro

Iubitorii fructelor şi ai legumelor sărbătoresc astăzi Ziua Internaţională a Vegetarienilor. Toată luna este dedicată conştientizării importanţei legumelor şi fructelor într-o viaţă sănătoasă, iar pe 1 noiembrie se încheie cu Ziua Internaţională a veganilor.

Ziua Internaţională a Vegetarienilor a fost desemnată pe 1 octombrie, 1977, de către Societatea Vegetariană din Nordul Americii, şi cooptată pe plan mondial un an mai târziu. 

„Pentru a promova bucuria, compasiunea şi îmbunătăţirea stilului de viaţă”, era specificat unul dintre motivele inaugurării unei astfel de sărbătoare. De altfel, în întreaga lumea, pe parcursul lunii octombrie vor avea loc evenimente şi acţiuni menite să convingă cât mai mulţi oameni că stilul alimentar vegetarian este cel mai benefic dintre toate.

Vă prezentăm reţeta bloggerului autohton Farfuridi, uşor de preparat şi binevenită pentru regimul vegetarian. 

Prune coapte în mascarpone, cu zahăr brun şi coniac

  • o cutie de mascarpone (250 de grame)
  • jumătate de kilogram de prune
  • 8-9 linguri de zahăr brun
  • o lingură de zahăr vanilat
  • 50-75 de ml. de coniac

Aveţi nevoie de un vas ceramic sau de iena, cu capac. Sau de vase mici, individuale. Puneţi pe fundul vasului o peliculă de zahăr brun, din acela lipicios, cu melasă. Puneţi câteva linguri bune într-un vas mare, cam 6-7 linguri. Apoi urmează peste un strat de mascarpone, după care vin prunele (eu am pus şi jumatăţi fără sâmburi, şi prune întregi). La final am presărat încă două linguri de zahăr brun şi puţin zahăr vanilat (când folosesc păstăi de vanilie nu arunc niciodată coaja, ci o pun într-un borcan cu zahăr alb, tos, care se va aromatiza în cateva zile).

Peste prune zahăr şi mascarpone turnaţi coniac. După gust. Gustul meu a fost cam o ceaşcă, (70 de ml).

Acoperiţi vasul cu capacul şi îl puneţi în cuptor, la foc mare (200 de grade). Îl lăsaţi să bolborosească vreo 20 de minute, luaţi capacul şi îl lăsaţi încă 5 – 10 minute. Minunea lumii e cremoasă, dulce, suculentă, aromatizată şi se mănâncă călduţă. N-o să mai aveţi timp nici de cacofonii.

Încercaţi aşa ceva acasă!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite