De ce mierea nu expiră niciodată. Este comestibilă chiar şi după mii de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mierea este cel mai vechi îndulcitor şi medicament din lume FOTO Shutterstock
Mierea este cel mai vechi îndulcitor şi medicament din lume FOTO Shutterstock

Mierea este cel mai vechi îndulcitor şi medicament din lume, cunoscută datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antiinflamatoare, depurative şi antiseptice, dar şi datorită diverselor întrebuinţări în numeroase reţete culinare. Structura sa chimică perfectă face ca mierea să nu aibă termen de expirare şi să fie comestibilă chiar şi după mii de ani.

În mai multe morminte egiptene antice, arheologii au găsit adesea ceva neaşteptat printre artefacte: recipiente cu miere de albine, veche de mii de ani şi totuşi perfect conservată.

Există câteva alte exemple de alimente care, teoretic, nu au termen de expirare: sare, zahăr, orez. Dar, în timp ce o mâncare preparată din orez vechi de câteva zeci de ani nu e tocmai cea mai apetisantă, o miere veche de o mie de ani ar putea fi exact ca una produsă în urmă cu o zi.

Mai mult, longevitatea mierii îi conferă alte proprietăţi - în principal medicinale - pe care alte alimente rezistente nu le au. Ceea ce ridică întrebarea: ce anume face din miere un aliment atât de special?

Citeşte aici ce substanţe conţine mierea, ce fac albinele în procesul de producţie şi în ce condiţii mierea rezistă intactă mii de ani.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite