Cum se prepară drojdia proaspătă în casă

Cum
se prepară drojdia proaspătă în casă

Maia de pâine

Drojdia de casă se face rapid, având nevoie de doar câteva ingrediente, însă amestecul trebuie lăsat la fermentat o perioadă destul de lungă de timp. Aşa că înarmaţi-vă cu răbdare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Maiaua este un tip de drojdie 100% naturală, care poate fi folosită în creşterea aluaturilor pentru pâine, cozonac sau biscuiţi.

Ingrediente:

  • 100 g făină albă de forţă
  • 100 g făină de secară sau făină integrală
  • 200 g apă
  • 1 linguriţă miere
 

Mod de preparare pentru Maia naturala – reţetă de drojdie sălbatică

 

Ziua 1

Într-un borcan de 800 g sau de 2 l, amestecăm 100 g de făină albă, 100 g de făină de secară sau integrală, 1 linguriţă de miere şi 200 g de apă la temperatura camerei. Hidratarea este de 100%.

Se pune deasupra o farfurioară, ca să respire, şi se lasă pe masă timp de 12 ore, potrivit pofta-buna.com.

După 12 ore

 

O să observaţi, după 12 ore, că deasupra sunt niste „bulbuci“ micuţi. Miroase uşor a acru, dar nu neplăcut.

Folosim acum încă 100 g de făină albă şi 100 g de apă la temperatura camerei. Amestecăm totul şi lăsăm la fermentat, tot cu farfurioara deasupra, alte 12 ore. Acest procedeu se repetă. După 36 de ore, drojdia ar trebui să fie gata.

Sfaturi de la Gina Bradea

- În cameră trebuie să fie o temperatură de 22-25 de grade, nu mai mult, nu mai puţin. Compoziţia nu se bagă în frigider, nu se pune pe calorifer sau pe sobă.

- Făina folosită e bine să fie făină albă 100%.

- Apa nu trebuie să fie de la robinet, ci apă plată, de izvor sau de fântână.

- Cu cât maiaua este mai veche şi mai bine „hrănită“ (se adaugă 100 g de făină albă şi 100 g de apă), cu atât e mai puternică şi mai viguroasă şi vom obţine pâine mai pufoasă şi mai gustoasă.

- Când maiaua îşi dublează volumul în trei ore, deja este gata. O mai „hrănim“ o dată pe zi, încă două zile, şi apoi o băgăm la frigider, pentru menţinere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: