Cum prepari o friptură de miel fragedă şi cel mai bun stufat de miel pentru masa de Paşte: reţetele tradiţionale ale Mariei Burlacu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Friptura de miel FOTO manacareadeacasa.ro
Friptura de miel FOTO manacareadeacasa.ro

Pentru pasionaţii de gătit care vor să-şi surprindă familia pregătind singuri masa de Paşte, bucătarul-şef Maria Burlacu a dezvăluit reţete pentru două dintre tradiţionalele preparate: stufat de miel şi friptură de miel la cuptor.

Maria Burlacu, de la mancareadeacasa.ro, ne-a dezvăluit reţetele pentru preparate pe bază de carne de miel, nelipsite de pe masa de Paşte. Mai jos aflaţi cum puteţi prepara tradiţionalul stufat de miel, dar şi o friptură de miel fragedă şi delicioasă.

Stufat de miel

Ingrediente

•       coaste de miel 

•       4-5 legături de ceapă verde 

•       3-4 legături de usturoi verde 

•       1 cutie roşii decojite 

•       sare 

•       piper 

•       1 legătură de mărar 

•       ulei 

Mod de preparare:

  • Coastele de miel se spală cu apă rece.
  • Ceapa verde şi usturoiul se curăţă şi se taie mărunt.
  • Coastele se prăjesc în ulei, întorcându-le pe ambele părţi.
  • În uleiul în care s-au prăjit coastele, se călesc ceapa şi usturoiul. Când s-au înmuiat, se adaugă roşiile decojite date prin robot şi se fierb 15 minute. 
  • Se adaugă sare şi piper şi se mai lasă să fiarbă 5 minute.
  • Coastele prăjite se aşază într-un vas termorezistent uns cu puţin ulei. Deasupra se pune sosul din ceapă. Se acoperă şi se bagă în cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute. 
  • Se scoate din cuptor şi se presară deasupra mărarul tocat mărunt.
  • Se poate servi alături de o salată verde.

Friptura de miel la cuptor

Ingrediente:

1 pulpă de miel (de preferat pulpa din spate) de 2 kg

6-7 căţei mari de usturoi

1 pahar mare vin alb

1 cană de apă

cca 50 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui

2-3 crenguţe rozmarin (opţional)

2-3 crenguţe maghiran proaspăt (opţional)

sare

piper

Mod preparare:

  • Se spală pulpa foarte bine şi se şterge cu un şervet de bucătărie. 
  • Se curăţă usturoiul şi se taie în bastonaşe. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, se înţeapă adânc pulpa din loc în loc, pe ambele părţi. În găurile formate se introduc bastonaşele de usturoi.
  • Se unge pulpa cu ulei de măsline sau de floarea soarelui, se freacă cu sare şi piper din belşug şi se aşază în tava unsă şi ea cu câteva linguri de ulei.
  • Se adaugă în tavă vinul şi apa călduţă şi se pudrează pulpa cu câteva ace de rozmarin prospăt şi cu câteva frunze de maghiran.
  • Se acoperă tava cu foaie de aluminiu şi se bagă în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 1h30min
  • După primele 30 minute, se scoate tava din cuptor şi se întoarce pulpa pe cealaltă parte. Se acoperă şi se mai lasă încă 30 de minute la cuptor după care se descoperă din nou, se întoarce şi se adaugă în tavă cartofii noi spălaţi bine, dar necurăţaţi, plus câteva ace de rozmarin şi maghiran. Se acoperă din nou şi se mai lasă încă 30 de minute la cuptor. 
  • După ultimele 30 de minute, se descoperă tava şi se lasă pulpa şi cartofii la rumenit pentru încă 20-30 de minute.
  • În tot acest timp, avem grijă ca sosul din tavă să nu scadă, iar dacă se întâmplă acest lucru, mai adaugţi apă călduţă amestecată cu puţin vin. Din 10 în 10 minute, se unge cu o pensulă pulpa cu sosul format în tavă.
  • Când s-a rumenit frumos, se stinge focul şi se poate servi.
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite