Cum preparam cele mai pufoase clătite: şapte greşeli care ne împiedică să obţinem un desert perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clătitele reprezintă unul dintre cele mai gustoase şi rapide deserturi. Servite cu dulceaţă, ciocolată, miere sau nuci sau cu sortimentul favorit de îngheţată, acestea pot reprezenta un motiv de bucurie pentru orice pofticios. Reţeta unui astfel de preparat este foarte simplă, însă câteva greşeli ne pot sabota realizarea celor mai gustoase clătite.

Cu toţii ne dorim să impresionăm prin prepararea unor clătite perfecte. Cu o consistenţă pufoasă, fără să se lipească şi potrivit rumenite, acestea pot reprezenta desertul perfect.

Reţeta unui astfel de preparat este foarte simplă, însă câteva greşeli ne pot sabota realizarea celor mai gustoase clătite. Iată care sunt acestea, conform prevention.com:

Folosirea unei spatule în amestecarea compoziţiei

Folosirea unei linguri de lemn sau a unei spatule pentru a amesteca aluatul este prima greşeală. Ceea ce trebuie să folosiţi este un tel. Cu cât este mai mare telul, cu atât mai mult aer va pătrunde în compoziţie, iar aluatul va deveni extrem de pufos.

Mixarea în exces

Nu amestecaţi aluatul în exces. Un aluat bătut prea mult este chiar mai rău decât un amestec plin de cocoloaşe. Cu cât amesteci mai mult, cu atât glutenul se va dizolva mai mult în aluat, ceea ce înseamnă că la final vei obţine clătite tari, în loc de unele pufoase şi fragede. Mare grijă, pentru că există posibilitatea de a face aceeaşi greşeală şi cu ouăle bătute.

Nu aveţi răbdare să lăsaţi compoziţia să se odihnească

Răbdarea este într-adevăr o virtute chiar şi atunci când vine vorba despre clătite. Aşa că, nu vă apucaţi imediat să puneţi compoziţia în tigaie. Aluatul trebuie lăsat la odihnit între 5 şi 20 de minute. În acest mod, glutenul activat în timpul mixării, se va relaxa, iar amidonul din făină va absorbi lichidul din aluat, făcându-l mai dens.

Folosirea unei grăsimi neadecvate

Deşi cele mai multe reţete recomandă folosirea untului, acest lucru trebuie schimbat. Puteţi folosi uleiul de măsline sau chiar cel de rapiţă. Untul provoacă fum şi se poate arde în tigaie, lăsându–vă urme negre pe clătite şi o bucătărie cam afumată.

Turnarea uleiului direct în tigaie

Dacă puneţi o cantitate însemnată de ulei în tigaie la fiecare câteva clătite, aflaţi că acest lucru este greşit. Uleiul se toarnă pe un prosop de hârtie, iar apoi se unge tigaia. Turnând ulei direct în tigaie, clătitele vor fi coapte neuniform din cauza stratului inegal de grăsime.

Gătirea la o temperatură greşită

Graba strică treaba, ceea ce înseamnă că nu veţi face mai repede clătitele dacă le coaceţi mărind flacăra aragazului. Atunci când temperatura este prea mare, clătitele se vor arde chiar înainte de a se coace. Pentru clătite crocante la exterior şi pufose în interior, setaţi aragazul la o putere medie şi lăsaţi tigaia să se încălzească timp de aproximativ 3 minute înainte de a pune compoziţia.

Întoarcerea prea devreme sau prea des a clătitelor în tigaie

Clătitele ar trebui să fie întoarse uşor, o singură dată. Întoarse prea des sau prea curând, işi vor pierde textura pufoasă. Dar nu vă faceţi griji, acestea vă vor anunţa când este timpul pentru a le întoarce sau a le scoate din tigaie. Acest moment nu este atunci când încep să apară mici bule, ci atunci când acestea se sparg.

A consemnat Cristina Pîrvu. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite