Cum se prepară cel mai delicios borş românesc, după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borş românesc, reţetă culeasă de Radu Anton Roman. FOTO bucataria-lui-radu.ro
Borş românesc, reţetă culeasă de Radu Anton Roman. FOTO bucataria-lui-radu.ro

Gastronomul Radu Anton Roman, un nume de referinţă în bucătăria românească, a consemnat şi îmbogăţit, printre altele, şi parte din reţetele legendarei Sanda Marin. Este şi cazul deliciosului borş românesc, preparat regăsit printre cele mai populare şi gustoase mâncăruri tradiţionale.

Un nume recunoscut în arta culinară autohtonă, maestrul bucătăriei tradiţionale româneşti Radu Anton Roman a lăsat în urma sa numeroase reţete, care mai de care mai gustoase. 

În primul volum al cărţii sale „Poveştile bucătăriei româneşti”, gastronomul a amintit o reţetă inspirată de măiestria Sandei Marin, fiica marelui geograf Simionescu, care „a rămas o autoritate sigură a zilelor noastre, iar asta nu pentru că reţetele ei au fost mai bune sau mai numeroase decât ale altora, ori mai limpede şi mai convingător scrise, ci pentru că Sanda Marin a propus bucătăria cea mai apropiată de tradiţia şi mai ales de realitatea, de posibilitatea românească: cartea ei cu zeci de ediţii e legata în primul rând de ce se găseşte şi deci de ce se mănâncă, de mii de ani, în Carpaţi”, după cum scria acesta.

Ingrediente borş:

- o jumătate de kilogram de mălai

- un kilogram de tărâţe de grâu

- o pâine neagră

- o lingură de drojdie de bere

Ingrediente borş românesc:

- 500 de grame de piept de vită

- un os mare, cu maduvă

- 1-2 litri de supă de carne 

- 2 cepe

- un morcov

- o felie varză

- o rădăcină de pătrunjel

- o sfeclă roşie

- un păstârnac

- o ţelină

- 4-5 cartofi

- un litru de borş

- sare, piper boabe

- o cană smântână

- foi verzi de leuştean, mărar, pătrunjel, ţelină

- 3 pătlăgele roşii (poate fi folosit şi bulion, 2 linguri)

Mod de preparare borş 

Mai întâi se pun la dospit, timp de o noapte, drojdia, mălaiul şi o strachină de tărâţe amestecate cu un litru de apă călduţă. Dimineaţa adăugăm restul de tărâţe, pâinea, o găleată de apă fiartă şi puţin răcită. Se pune capacul borcanului şi se lasă două-trei zile la limpezit. 

Mod de preparare borş românesc: 

Punem la fiert în apă rece carnea şi osul spart. Se spumează, după care se lasă să fiarbă pe colţul aragazului vreme de două ore. Morcovul se taie feliuţe, ceapa cât bobul de orez, iar varza tăiţei, în timp ce pătrunjelul, sfecla, păstârnacul, ţelina şi roşiile se mărunţesc după ce se opăresc. Cartofii îi tăiem cubuleţe.  

Punem borşul la fiert separat, cu o ceapă. După trei ore de fiert scoatem osul, în scuturăm, îl curăţăm în ciorbă şi îl aruncăm. Punem la fier şi zarzavatul, iar după 20 de minute de fiert adăugăm în oală şi cartofii. Se toacă foile de leuştean, mărar, pătrunjel, ţelină, se bat cu smântână, iar la sfârşit se adaugă borşul, care se potriveşte cu sare şi piper. Se mănâncă cu smântână. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite