Cum se prepară delicioasa „Gateau Nantais”, prăjitura tradiţională din Bretania

Cum se prepară delicioasa „Gateau Nantais”, prăjitura tradiţională din Bretania

„Gateau Nantais”, prăjitură tradiţională din Bretania

Prăjitura „Gateau Nantais” aaparut la Nantes, ultima capitală a ducilor de Bretania, în anul 1820, şi ar fi fost inventată de maestrul patiser Rouleau, inspirat de cantităţile mari de rom şi zahăr aduse la acea vreme din Antilele franceze în portul oraşului Nantes.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ingrediente pentru 8 persoane:

  • 3 ouă
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr
  • 110 g migdale macinate
  • 100 g faină
  • ½ pliculeţ de drojdie
  • 1 dop de rom
  • 1 coajă de portocală bio rasă
  • zahăr

Pentru sirop:

  • 100 g apă
  • 100 g zahăr
  • Sucul unei portocale stoarse

Timp de pregatire: 30 min.

Timp de coacere: 40 min.

  1. Pregătirea prăjiturii: cuptorul trebuie încălzit la 180 grade (termostat 6). Într-un castron, vărsaţi untul moale, împreună cu zahărul şi coaja rasă de la portocala bio. Amestecaţi energic cu un tel şi adăugaţi ouăle. Amestecaţi rapid, adăugând încetul cu încetul făina, romul şi migdalele măcinate. Vărsaţi coca într-o formă rotundă, unsă în prealabil cu unt şi presărată cu puţină făină. Băgaţi forma în cuptor şi lăsaţi prăjitura la copt timp de 30-40 min. Prăjitura trebuie să fie aurie, iar la test vârful unui cuţit trebuie să iasă din prajitură fără urme de aluat. Scoateţi prăjitura din formă şi puneţi-o pe o tavă/farfurie potrivită, recomandă Daniela Pecou, chef şi co-owner la Nominoe, singura creperie bretona din Romania.
  2. Pregătirea siropului: vărsaţi într-o mică oală apa, zahărul şi sucul de portocale. Lăsaţi amestecul să fiarbă şi amestecaţi cu un tel până când zahărul se topeşte complet.
  3. Finisarea prăjiturii: vărsaţi încet siropul pe prajitură, lăsand-o să-l absoarbă. Degustaţi prăjitura la temperatura camerei, acoperiţi cu un strat fin de zahăr.

Sugestie: decoraţi prăjitura cu jumătăţi de capşuni sau cu un sos de căpşuni.

Pregătirea unui sos de capşuni:

  1. Ingrediente: 500 g capşuni, 150 g zahăr, 1 lamâie
  2. Pregatire: spălaţi căpşunile sub un jet de apă. Rupeţi codiţele după ce le spălaţi. Puneţi căpşunile împreună cu zahărul şi sucul de lămâie în bolul unui mixer. Amestecaţi cu ajutorul mixerului până când obţineţi o cremă omogenă, fără cocoloaşe. Păstraţi crema la frigider.

Yec’hed mat ! („Noroc !” în limba bretona): un cidru artizanal breton dulce însoţeste perfect acest desert, sau un ceai cu aromă de fructe, poate coajă de portocală.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: