Cum să pregăteşti kurtos kalacs la cuptor, în propria bucătărie, fără instrumente speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine nu iubeşte gustul şi aroma unui kurtos kalacs cald, gata preparat, plin de nucă, zahăr şi scorţişoară? Dacă până acum credeai că ai nevoie de instrumente şi ingrediente speciale, află că poţi prepara, în propria bucătărie, cel mai gustos kurtos.

Kurtos kalacs, cozonacul secuiesc, este un preparat cu o vechime de secole. Conform legendelor, primul kurtos a fost făcut pe vreamea când ungurii şi secuii erau cotropiţi de tătari. 

Fiind asediaţi în biserici, aceştia au început să prepare kutros înfăşurându-l pe bucăţi de lemn. Neştiind că preparatul este gol înăuntru, tătarii s-au dat bătuţi, crezând că rezervele de hrană nu se vor termina curând.

De atunci, lucrurile s-au schimbat, au apărut ustensile speciale, iar simplul cozonac a fost îmbogăţit cu nucă pisată, glazură de ciocolată, nucă de cocos, scorţişoară sau alte mirodenii pretenţioase.

Ingrediente:

  • 300 ml lapte călduţ
  • 30 g drojdie
  • 100 g unt topit
  • 60 g zahăr
  • 2 ouă
  • 750 g făină
  • puţin unt topit şi zahăr pentru caramelul de deasupra

Mod de preparare: 

Pentru început se pune făina într-un bol şi se face o gaură mică în mijloc. Se adaugă drojdia şi apoi se toarnă laptele călduţ. Se amestecă bine cu mâna până în momentul în care drojdia se dizolvă complet în lapte. Se acoperă compoziţia şi se lasă timp de 10-15 minute.

Separat, se amestecă untul topit, zahărul şi ouăle, apoi se toarnă peste aluat şi se frământă bine. Aluatul se lasă la dospit într-un loc călduros timp de aproximativ o oră.  

Între timp, se pot pregăti ”instrumentele” improvizate. Pentru a obţine forma specifică de kurtos se folosesc câteva cutii goale de bere, pe care le acoperim bine cu folie de aluminiu sau hârtie de copt, care se unge cu unt topit, pentru ca aluatul să se poată desprinde cu uşurinţă la final, conform bucataras.ro.  După ce aluatul s-a dospit, se întinde în fâşii înguste şi lungi, care se înfăşoară pe cutiile de bere acoperite în folie de aluminiu sau hârtie de copt. 

În mod tradiţional, colacii se coc pe cărbuni încinşi, însă se poate folosi şi cuptorul. În acest caz, se coc aproximativ 20 de minute la 200 de grade. După primele 10 minute se scot din cuptor sau se iau de pe grătar, se ung cu unt topit, apoi se dau prin zahăr şi se mai lasă la foc încă 10 minute, până când zahărul se caramelizează uşor. Colacii se mai pot da şi prin nuncă, scorţişoară, etc.

Când colacul este gata, se loveşte capătul cutiei de bere de o suprafaţă dură şi aluatul copt ar trebui să alunece uşor. Poftă bună!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite