Cum se face muhalebiu de must: delicioasa budincă de sezon cu origini fanariote, după o reţetă culeasă de Radu Anton Roman

Cum se face muhalebiu de must: delicioasa budincă de sezon cu origini fanariote, după o reţetă culeasă de Radu Anton Roman

În funcţie de intensitatea culorii strugurilor, se obţine o budincă mai închisă sau mai deschisă la culoare. FOTO experimenteinbucatarie.blogspot.com

A sosit sezonul mustului proaspăt, răsfăţ dulce stors din struguri sărutaţi îndelung de soare. Însă mustul poate fi folosit şi ca ingredient principal pentru a prepara muhalebiu, o budincă delicioasă de sezon.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mustul dulce şi roşu se filtrează printr-o bucată de pâslă: 4 litri se pun la fiert, iar un litru se freacă bine cu făină. Dacă mustul nu este suficient de dulce, se mai poate adăuga şi zahăr după preferinţă. Când mustul pus la fiert a scăzut la jumătate, se adaugă zeama de făină, preparată cu litrul amintit, ca să se îngroaşe. 

Se lasă la fiert la foc mic, până când se leagă, amestecând des cu o lingură de lemn, ca să nu se prindă. În funcţie de intensitatea culorii strugurilor, se obţine o budincă mai închisă sau mai deschisă la culoare.

Se pregătesc din timp castronaşe pline pe jumătate cu nuci, apoi se toarnă siropul obţinut. Se lasă la răcit, apoi se presară cu zahăr pe deasupra şi se savurează ca desert.

Muhalebiul poate fi servit direct în forme sau răsturnat pe farfurii, caz în care trebuie să scufundaţi formele, timp de câteva secunde, în apă fierbinte. FOTO reteteculinare.ro

PONT:

Atunci când muhalebiul se lasă la fiert până se întăreşte, se transformă într-o pastă care poate fi răsucită în suluri, ca un fel de sugiuc, fiind numit mustopită, conform site-ului bucataria-lui-radu.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările