Cum mâncau românii parizer radioactiv pe vremea lui Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parizerul produs în vremea comuismului conţinea un aditiv radioactiv FOTO Shutterstock
Parizerul produs în vremea comuismului conţinea un aditiv radioactiv FOTO Shutterstock

Parizerul face parte din cultura gastronomică a românilor şi, chiar dacă în cele mai multe cazuri nu e deloc un aliment sănătos, nimeni nu poate rezista unui sandviş cu mult muştar. Din fericire, există câţiva producători care aduc pe piaţă sortimente de calitate, fără E-uri. Unii nostalgici chiar nu pot uita parizerul din vremea regimului comunist, deşi acest produs era un adevărat atentat la viaţa consumatorilor.

Parizer mâncat pe ziar, de muncitori, celebrul şniţel din parizer, reinterpretat azi în meniul unui restaurant bucureştean de top sau pur simplu parizer cu pâine şi muştar. În toate aceste variante, parizerul e un aliment iubit de români.

Un studiu efectuat acum câţiva ani a arărat că multe sortimente comerializate pe piaţa din România conţin piele de pasăre, emulsie din şorici, zgârciuri, cartilagii, aditivi, monoglutamatul de sodiu şi coloranţi. Nimic din toate acestea nu se compară, însă, cu parizerul radioactiv care se vindea în Alimentara în timpul regimului Ceauşescu.

O chimistă a făcut această descoperire, mai exact că în componenţa parizerului intra un adeziv radioactiv, care transforma produsul într-un cancerigen.

Povestea ei a fost spusă pe Facebook de Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii – CNSAS.

Citeşte aici cum a descoperit femeia că parizerul era cancerigen şi cum au muşamalizat comuniştii totul.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite