Cum se consumă şi se păstrează în mod corect mâncarea reîncălzită: după câte zile trebuie aruncată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul în care gătim mâncare pentru toată săptămâna, atunci împărţiţi cantitatea în jumătate, şi o parte puneţi-o în congelator, în recipiente mai mici, urmând să dezgheţaţi atât cât aveţi nevoie. FOTO womenshealthmag.com
În cazul în care gătim mâncare pentru toată săptămâna, atunci împărţiţi cantitatea în jumătate, şi o parte puneţi-o în congelator, în recipiente mai mici, urmând să dezgheţaţi atât cât aveţi nevoie. FOTO womenshealthmag.com

Mâncarea gătită trebuie păstrată în anumite condiţii pentru a evita eventualele probleme de sănătate. Deşi avem impresia că procedăm în mod corect, există greşeli pe care le facem atunci când depozităm resturile de mâncare sau atunci când le reîncălzim.

Probabil că nu de puţine ori mâncarea gătită a stat în frigider zile la rând, pentru ca mai apoi să ne întrebăm dacă mai este sigur să o reîncălzim şi să o mâncăm, pentru a nu o irosi.

Pentru a evita eventualele probleme de sănătate ar fi indicat să urmăm câteva reguli care au fost stabilite în urma unor studii în acest sens, notează publicaţia Woman’s Health.

Preşedintele departamentului de cercetare Grocery Manufacturers Association din SUA, Jennifer McEntire, a precizat că indiferent de tipul de mâncare gătită resturile nu trebuie păstrate în frigider mai mult de patru zile.

 „Avem impresia că punem pauză duratei de viaţă a unui fel de mâncare atunci când o păstrăm în frigider. În realitate, nu facem decât să încetinim procesul de degradare a mâncărurilor, deci ritmul de înmulţire a microorganismelor din mâncare”, a explicat aceasta.

Astfel, în condiţiile în care frigiderul este setat la temperatura optimă, de aproximativ - 5 grade Celsius, patru zile este perioada maximă în care ar trebui să consumăm mâncarea.

În cazul în care gătim mâncare pentru toată săptămâna, atunci împărţiţi cantitatea în jumătate, şi o parte puneţi-o în congelator, în recipiente mai mici, urmând să dezgheţaţi atât cât aveţi nevoie.

Iată şi alte recomandări făcute de preşedintele departamentului de cercetare Grocery Manufacturers Association din SUA:

1. Nu lăsaţi mâncarea proaspăt gătită să se răcească timp de câteva ore la temperatura camerei, înainte de a o băga în frigider

Nu puţine sunt persoanele care pregătesc o oală mare cu ciorbă, apoi o lasă şi mai mult de două ore să se răcească pe aragaz înainte de a o băga în frigider. „Cercetările în alimentaţie au indicat faptul că mâncarea lăsată mai mult de două ore la temperatura camerei este supusă dezvoltării bacteriilor. De aceea, este mai bine să împărţiţi în două recipiente supa sau orice altă mâncare aţi pregătit şi să o băgaţi în frigider, respectiv în congelator cât mai repede, chiar dacă este încă fierbinte”, a precizat specialistul în alimentaţie.

2. Depozitaţi mâncarea fierbinte în recipiente mai mici

Recipientele de dimensiuni mai mici sunt de preferat celor mari atunci când băgaţi mâncarea caldă în frigider, pentru că cu cât acestea sunt mai mici, cu atât se va răci mai repede cantitatea de mâncare din ele.

3. Nu folosiţi orice recipiente din plastic

Este tentant să depozităm mâncarea în cutia de plastic rămasă de la o cantitate mai mare de iaurt sau de îngheţată (n.r- de tipul găletuşelor de plastic), dar dacă nu este un recipient făcut pentru a fi reutilizat, nu va păstra resturile de mâncare la fel ca recipientele produse în acest scop.

4. Reîncălziţi mâncarea în mod corect

Nu este corect să scoatem mâncarea din cuptorul cu microunde şi să o mâncăm chiar dacă observăm că la mijloc nu s-a încălzit. Nu numai că mâncarea nu mai este la fel de gustoasă, dar studiile au arătat că temperaturile între - 5 şi 60 de grade Celsius reprezintă un factor de risc în acest caz din cauza înmulţirii bacteriilor şi microorganismelor. De aceea, este nevoie ca mâncarea să fie reîncălzită uniform, de preferat, la peste 70 de grade Celsius. Asta nu înseamnă că de fiecare dată va trebuie să verificăm temperatura de încălzire, ci că trebuie să reîncălzim foarte bine mâncarea şi să o amestecăm pentru a se încălzi uniform.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite