Cum să alegi cele mai bune oale şi tigăi în funcţie de materialul din care sunt făcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO kitchenwarenews.com
FOTO kitchenwarenews.com

Gospodinele ştiu cât de greu este să descoperi o tigaie sau un set de oale care să nu-ţi dea bătăi de cap atunci când găteşti. Însă atunci când dai peste un astfel de produs, de cele mai multe ori din pură întâmplare, prepararea mâncărurilor devine o plăcere.

În dorinţa de a veni în ajutorul pasionaţilor de gastronomie care nu ştiu ce tigăi sau cratiţe să aleagă din multitudinea de oferte de pe piaţă, publicaţia womansday.com a realizat un ghid pe baza recomandărilor venite din partea unor chefi care au avut ocazia să testeze nenumărate astfel de ustensile indispensabile în bucătărie.

Cupru: Bucătarii experimentaţi bagă mâna în foc pentru tigăile din cupru, material care reacţionează rapid la schimbările de temperatură. Cele mai bune sunt tigăile produse din trei straturi: cupru, inox şi aluminu, pentru că se încălzesc foarte repede şi uniform, iar mâncarea se găteste mai repede.

Inox: Aspectul profesioal al seturilor din inox este extrem de atrăgător. Numai că trebuie să ţineţi cont de faptul că cele mai bune tigăi de inox conţin 18% crom şi 10% nichel pentru a preveni apariţia petelor de rugină şi mătuirea. Unele au un alt tip de metal aplicat la bază pentru a rezista mai mult timp.

Aluminiu: O tigaie de aluminiu are avantajul că va distribui bine căldura, fiind conductor mai bun decât inoxul, dar nu este prea rezistentă în timp. Problema este că se poate deforma la temperaturi foarte ridicate, când este băgată în cuptor, de exemplu. Tocmai de aceea tigăile de aluminiu este bine să fie smălţuite, aluminiul reacţionând cu unele alimente acide, motiv pentru care aroma şi gustul pot fi afectate în timpul gătirii.

Aluminiu anodizat: Tigăile din aluminiu anodizat dispun de conductivitate termică foarte bună, ceea ce asigură pregatirea rapidă a bucatelor. Graţie unui proces electrochimic, suprafaţa tigăilor este extrem de rezistentă, neporoasă şi rezistentă la zgârieturi. De regulă aceste tigăi sunt acoperite şi cu un strat care nu permite lipirea alimentelor în timpul gătirii.

Fontă: Oalele din fontă sunt o alegere foarte bună, chiar dacă sunt destul de grele. Chiar dacă materialul se încălzeşte mai greu, tigăile şi oalele reţin căldura foarte bine şi o eliberează uniform. Teoretic, fonta nu se uzează, dar adesea tigăile şi oalele pot fi acoperite cu un strat ceramic sau materiale care nu permit lipirea alimentelor. Întreţinerea acestor piese poate fi destul de dificilă pentru că trebuie şterse cu o cârpă uscată şi cu puţin ulei după fiecare spălare.

Înveliş ceramic: Tigăile cu înveliş ceramic reprezintă alternativa sănătoasă la cele teflonate sau acoperite cu alte materiale non-adezive care pot elibera substanţe toxice atunci când sunt folosite la temperaturi ridicate.

Sticlă: Tigăile sau vasele din sticlă (yena) nu ruginesc, orice reziduu poate fi îndepărtat cu usurinţă şi poţi observa ce se întâmplă în orice moment cu mâncarea.

Citiţi şi:

FOTO Ce se pune pe grătar, în jurul lumii

VIDEO Ce mănâncă restul lumii la micul dejun

Cel mai simplu mod de a găti porumbul: la cuptorul cu microunde 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite