Cum alegi cea mai proaspătă carne de porc, vită sau peşte: detaliile la care trebuie să fii atent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatele gătite din produse proaspete au, bineînţeles, şi un gust mai bun, fiind, de asemenea, şi mult mai sănătoase. În cazul în care negustorul nu inspiră încredere sau dacă pur şi simplu nu ai cu cine să te sfătuieşti, anumite trăsături ale cărnii îţi vor da indicii cu privire la prospeţimea acesteia.

Prospeţimea cărnii este foarte importantă, atât pentru un gust mai bun al preparatelor, cât şi pentru sănătate. Site-ul culinar foodnetwork.com recomandă  verificarea datelor de pe ambalaj şi consultarea măcelarului sau a negustorului de peşte cu privire la data la care a primit marfa. În caz că eşti, însă, pe cont propriu, trebuie să ai în vedere mai multe detalii care îţi vor „spune” cât de proaspătă este carnea pe care intenţionezi să o cumperi:

Carnea de vită

Carnea de vită pentru friptură trebuie să aibă o nuanţă puternică de roşu, grăsime şi os. Cu cât carnea este mai veche şi cu cât este ţinută la aer mai mult timp, culoarea se schimbă în maro cu tente de gri, iar oasele se decolorează. 

Carnea de pui

Carnea de pui fără piele trebuie să fie de culoare roz şi să pară umedă. În cazul puiului cu piele, nuanţa pielii trebuie să varieze de la alb la galben foarte deschis. Indiferent de culoare, aceasta trebuie să fie uniformă şi să nu prezinte pete.  

image

Carnea de peşte

Persoanele care nu locuiesc lângă ocean sau în apropierea unei zone de pescuit cumpără, cel mai probabil, carne de peşte congelată. Cei mai mulţi comercianţi îngheaţă capturile de îndată ce le-au prins, pentru ca peştele să îşi păstreze textura şi aroma. Recomandat în cazul cărnii de peşte este ca aceasta să fie gătită chiar în ziua în care a fost cumpărată, sau cel târziu a doua zi. 

Când cumperi file de peşte, fii atent la carne, care trebuie să fie fermă şi deschisă la culoare. Peştii proaspăt prinşi din ocean sau din ape sărate au, de obicei, un miros specific, de sare, în timp ce peştii capturaţi în lacuri nu ar trebui să aibă deloc miros. Ochii peştelui trebuie să fie larg deschişi, iar solzii lor strălucitori. Verifică şi dacă branhiile acestora sunt roşii, nu maro.

image

Creveţi

Creveţii, pe care îi găseşti aproape întotdeuna congelaţi, trebuie să aibă carnea tare şi strălucitoare, fără zone decolorate sau puncte negre. Un miros uşor sărat este un semn bun, în timp ce aroma de amoniac înseamnă că ar fi mai bine să îi arunci. 

image

Carnea de miel

Culoarea cărnii de miel poate varia de la roz la roşu închis. Cu cât este, însă, mai deschisă culoarea, cu atât este mai proaspătă carnea. Evită carnea de miel a cărei grăsime a luat deja o nuanţă gălbuie. 

image

Carnea de porc

În cazul cărnii de porc, culoarea roz, fermitatea cărnii, grăsimea şi oasele albe, uşor umede, sunt semne de prospeţime. Este de evitat carnea de porc cu pete maronii sau zone decolorate.

image

Scoici, midii şi moluşte

Evită scoicile, midiile şi moluştele cu cochilia crăpată. Dacă le depozitezi într-o pungă de plastic, găureşte punga pentru a le lăsa să respire. Aruncă orice scoică, moluscă sau midie a cărei carapace nu se deschide în timpul gătitului.

image
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite